ŠTO JE ZAPAD NAUČIO?

Kinezi vježbama oko Tajvana poslali poruku, ali i otkrili karte: ‘Ovo je bila sjajna prilika za Amerikance‘

Ministarstvo obrane SAD-a još uvijek stoji pri svojoj procjeni da Kina unutar narednih pet godina ne bi mogla izvesti invaziju na Tajvan

Avion polijeće s kineskog nosača zrakoplova Liaoning

 Hu Shanmin/XINHUA/Xinhua via AFP

Iako je Kina nedavnim vojnim vježbama koje je organizirala u vodama oko Tajvana ostatku svijeta, ali prvenstveno Sjedinjenim Američkim Državama, htjela poručiti da se u taj odnos nema što miješati, nenamjerno je tim istim Amerikancima i njihovim saveznicima omogućila da iz prikrajka bace oko na njihovo naoružanje, piše Reuters.

Regionalni diplomati i stručnjaci za sigurnost kažu da su četverodnevne vježbe koje su se održale prošlog tjedna te dodatni ovotjedni manevri drugim zemljama omogućili da prouče rakete koje bi Kina koristila u nekom oružanom sukobu te njezine komunikacijsko-zapovjedne sustave.

Kina je tako tijekom tih vježbi pokazala da može blokirati Tajvan, a po prvi je puta ispalila balističke rakete koje su letjele preko otoka. Uz to, simulirala je napade na brodove na istočnom tijelu Tajvana.

Premda su dva američka vojna dužnosnika priznala da SAD stalno prikuplja podatke o Kini, upozorili su da je malo vjerojatno da će se iz tih vježbi doznati nešto što se ne može doznati iz nekih drugih vježbi koje nisu toliko eksponirane. Također, malo je vjerojatno da će Kina pokazati sve svoje sposobnosti kada zna da je cijeli svijet pomno promatra.

Većina sustava već je poznata

Reutersovi su izvori rekli da su SAD i njegovi saveznici već upoznati s većinom sustava i projektila koje je Kina koristila tijekom vježbi te da nije jasno koliko su novih informacija doznali tijekom spomenutih vježbi.

Sigurnosni analitičar iz Singapura Collin Koh rekao je da se tijekom vježbi moglo vidjeti kako je Kina reorganizirala vojno vodstvo koje je zaduženo za aktivnosti na istočnoj fronti, kako funkcionira njezin raketni arsenal te kako djeluju kineske snage za stratešku potporu. Još važnije, Koh kaže da je najvažnije bilo vidjeti kako su koordinirana ta tri elementa.

"Očekujem da će Amerika prikupljati najrazličitije informacije - signale, komunikacije i elektronske obavještajne podatke. Ovo je jednostavno predobra prilika koja se ne smije propustiti. Kada prikupljate informacije o drugoj strani, to znači da ćete otkriti slabe točke i osmisliti sustave koji će ih moći iskoristiti", rekao je Koh.

SAD je tijekom kineskih vježbi u blizini Tajvana "parkirao" najmanje četiri ratna broda, uključujući i nosač aviona USS Ronald Reagan. I dok ti brodovi mogu snažno udariti bilo kojeg neprijatelja, oni su važni jer zajedno s drugim američkim zračnim i podmorskim snagama tvore putujuću obavještajnu mrežu. Reuters piše da je službeno objavljeno da se ti brodovi još uvijek nalaze u Filipinskom moru istočno od Tajvana.

Analitičari i umirovljeni obavještajci tvrde i da je izgledno da su američke, japanske i tajvanske podmornice te letjelice sudjelovale u snimanju kineskih operacija. Primjerice, podmornice mogu zabilježiti zvučni "potpis" nekog ratnog broda, informaciju koja u trenutku izbijanja konflikta postaje ključna. Na području održavanja vježbi prošlog su se tjedna našle specijalne letjelice poput američkog aviona RC-135S Cobra Ball. Cobra Ball prikuplja elektroničke i optičke podatke o balističkim metama. Tajvan je pak tijekom vježbi u zrak digao svoje izviđačke dronove Albatross.

Nijedna od spomenutih strana za Reuters nije službeno htjela komentirati svoje prošlotjedne i ovotjedne aktivnosti.

Obrada podataka

Dva američka vojna dužnosnika rekla su da će trebati dosta vremena da se prikupljeni podaci obrade. Rekli su da je Kina pokazala da može istovremeno napasti iz zraka, s kopna te s mora, ali ne i bi li to mogla napraviti kada bi nasuprot sebe imala pravog protivnika. "Sve je lako kada ne pucaju po vama", rekao je jedan od dužnosnika.

Drugi su dužnosnici pak rekli da je Amerika promatrala rusku aneksiju Krima 2014. te njezino djelovanje u Siriji te da je na temelju tih operacija nastojala formirati mišljenje o vojnoj spremi ruskih snaga. SAD je zahvaljujućim tim informacijama došao do zaključka da bi Rusija u slučaju invazije na Ukrajinu za dva ili tri dana mogla zauzeti Kijev. Te su se procjene pokazale krivima.

Ministarstvo obrane SAD-a još uvijek stoji pri svojoj procjeni da Kina unutar narednih pet godina ne bi mogla izvesti invaziju na Tajvan. Zamjenik ministra obrane SAD-a zadužen za obrambenu politiku Colin Kahl rekao je u ponedjeljak da SAD i dalje drži da nije vjerojatno da će Kina tijekom iduće dvije godine pokušati zauzeti Tajvan.

Trevor Hollingsbee, bivši britanski mornarički obavještajac, rekao je da treba obratiti pozornost na ulogu koju će na kineskim brodovima igrati politički povjerenici. Zapad takav institut ne poznaje. "Promatrači će pokušati utvrditi funkcionira li taj ‘dvoglavi‘ sustav naređivanja te je li štetan za borbenu efikasnost", rekao je Hollingsbee za Reuters.

Neki analitičari pak misle da se Kina nije bojala pokazati svoje znanje te da se neće bojati pokazati ga i u budućnosti. "Mislim da su njihovi vojni lideri htjeli da vidimo da to više nije Narodnooslobodilačka vojska od prije 10 godina. Mislim da su htjeli da vidimo da su napredovali", rekao je američki vojni analitičar Carl Schuster.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2022 20:50