GENOCID I KULTUROCID

Kinezi zatvorili milijun ljudi pa im još uništili i 16.000 džamija: ‘Neka se mole kod kuće!‘

Smatra se da je kineska vlast velik broj Ujgura zatvorila u kampovima iz kojih sve češće stižu mučne priče
Ilustracija, prizor iza Kashgara u Xinjangu
 Sopa Images/Ddp Usa/Profimedia

Diljem kineske pokrajine Xinjiang, u kojoj živi muslimanska manjina Ujguri, nestaju džamije. Reutersovi reporteri posjetili su središnji dio pokrajine na 12 dana tokom Ramazana i obišli dvadesetak džamija koje su donedavno posjećivali muslimanski vjernici, no većine tih džamija više nema, ili su djelomično razrušene.

Džamija u gradu Qira skrivena je iza visokih zidova na kojima su oblijepljeni plakati Kineske komunističke partije. Četiri visoka minareta koji se još uvijek mogu vidjeti na javno dostupnim satelitskim snimkama više se ne nadvisuju nad ulicama, a umjesto središnje kupole može se vidjeti plava metalna kocka.

Ubrzo nakon što se Reutersova ekipa približila nekadašnjoj džamiji, četvorica muškaraca u civilnoj odjeći obavijestili su ih kako je fotografiranje zabranjeno, te da moraju napustiti tu lokaciju. “Ovdje nema nikakve džamije,” kazao je jedan od muškaraca. “Ovdje nikad nije bilo džamije.”

Turneja za novinare

Lokalni dužnosnici, suočeni s međunarodnim kritikama i sve češćim sankcijama zbog brutalnog tretmana ujgurske manjine u pokrajini Xinjiang, proteklih su mjeseci organizirali turneje za novinare kako bi se na svoje oči uvjerili da nema govora o represiji manjina.

Glasnogovornik vlasti u Xinjiangu, Elijan Anayat, kazao je krajem prošle godine kako niti jedno vjersko okupljalište nije ni zatvoreno niti uništeno. “Umjesto toga, poduzeli smo niz mjera kako bi ih zaštitili,” rekao je Anayat.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying rekao je za Reuters kako je istina da su neke džamije srušene, no da su zato druge obnovljene i proširene, sve u sklopu urbanih planova za revitalizaciju ruralnih područja, te da muslimani mogu slobodno prakticirati svoju vjeru i kod kuće i u džamijama.

No, suočen s pitanjem zašto vlasti tjeraju novinare s pojedinih lokacija, poput Reutersove ekipe u Qiri, Hua je rekao kako se reporteri “moraju više potruditi da bi zadobili povjerenje kineskog naroda”, te da moraju objektivnije izvještavati.

Kineska vlada tvrdi kako je više od 20.000 džamija u Xinjiangu, no one koje su novinari obišli, a nisu bile porušene na sebi su imale znakove na kojima je pisalo da se vjernici moraju registrirati, te da je građanima iz drugih dijelova pokrajine, strancima te mlađima od 18 zabranjen ulaz. Pored džamija nalazile su se sigurnosne kamere koje snimaju posjetitelje, a pored džamija nalaze se kineske zastave i plakati koji pozivaju na odanost Komunističkoj partiji.

'Molite se kod kuće'

U razgovoru sa pripadnicom Han većine, koja se u grad Hotan u Xinjiangu doselila prije šest godina iz središnje Kine, reporteri su čuli kako muslimani koji se žele moliti mogu to činiti kod kuće.

Što se tiče onih koji svoju vjeru žele prakticirati u džamijama, “takvih muslimana više ovdje nema,” kazala je žena. “Život u Xinjiangu je prekrasan,” dodala je.

Nekolicina džamija služe kao primjer za strane novinare, koje lokalne vlasti vode u njihov obilazak, poput džamije Jiaman u Hotanu. “Sve troškove pokriva stranka,” pohvalio se lokalni dužnosnik novinarima, i istaknuo kako se vjernici u džamiji mogu moliti pet puta dnevno, kao što je običaj.

image
Grad Hotan, mjesto na kojemu je nekada stajala džamija sada je vrt
Greg Baker/Afp/Profimedia

Jiaman džamija starija je od 170 godina, i jedna je od četiri u regiji koja je zaštićena kao kulturno dobro, te sredstva za obnovu daje država. Isti lokalni dužnosnik koji je novinarima pokazao džamiju pohvalio se i strojem koji omata cipele u plastičnu foliju. “Sada više ne morate ni skidati cipele u džamiji, to je vrlo praktično,” kazao je.

Po analizi satelitskih snimaka i osobnim posjetima, reporteri su ustanovili kako je u gradu Changji uklonjeno 31 minareta i 12 zlatnih ili zelenih kupola od 2018. Na nekoliko džamija, islamska arhitektura je uklonjena i zamijenjena tradicionalnim kineskim krovovima.

Stručnjaci s australskog Instituta za stratešku politiku procijenili su prošle godine, nakon pregledavanja oko 900 lokacija u Xinjiangu, da je oko 16.000 džamija djelomično ili potpuno uništeno u protekle tri godine.

Ispred urušene džamije Xinqu u gradu Urumqiju, stoji natpis na kojem se najavljuje skora izgradnja stambenog kompleksa. Na znaku je i moto: “Za etničko jedinstvo, izgradite prekrasni Xinjiang!”

Genocid

Podsjetimo, zapadne države i skupine za zaštitu ljudskih prava optužuju vlasti u kineskoj pokrajini Xinjiang da zatvaraju i muče Ujgure u kampovima, što SAD opisuje kao genocid. Smatra se da je više od milijuna Ujgura, bez zakonitog procesa, tijekom posljednjih godina odvedeno u te tajnovite kampove. Prema nekima, riječ je o najvećem sustavnom zatvaranju neke etničke i religiozne manjine još od Holokausta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2022 23:06