‘OVO JE ZA ŽENE!‘

Kiosci u plamenu: Playboy s francuskom ministricom na naslovnoj stranici planuo, a kritike pljušte!

‘Branim prava žena da rade što žele sa svojim tijelima. U Francuskoj su žene slobodne. Smetalo to nazadnjacima i licemjerima ili ne‘

Marlène Schiappa

 Profimedia/

Fotografije obnaženih žena na naslovnicama i stranicama Playboya nisu, dakako, nikakva novost niti se oko toga lome koplja. Kad se na naslovnici i fotografijama koje prate poduži intervju pojavi, premda ni na jednoj nije razodjevena, žena koja je na ministarskoj funkciji, onda to jest problem. Barem u određenim krugovima.

Posljednjih je dana, naime, na meti kritika Marlène Schiappa, ministrica socijalne ekonomije i udruga, koja je dala intervju francuskom izdanju Playboya i krasi njegovu naslovnicu odjevena u bijelu haljinu. U intervjuu na 12 stranica 40-godišnja ministrica Schiappa, nekadašnja državna tajnica za ravnopravnost spolova, govori o feminizmu, ženskim i LGBT pravima, nasilju nad ženama, abortusu, dvostrukim mjerilima u politici..., brani pravo žena da budu upravo ono što žele biti.

image

Marlène Schiappa

Mustafa Yalcin/Anadolu Agency Via AFP

Nakon što se doznalo da će ministrica biti u Playboyu, nazvala ju je premijerka Elisabeth Borne i rekla joj kako njezina odluka nije bila primjerena, osobito u ovom razdoblju kad se francuska vlada suočava s kontinuiranim prosvjedima zbog mirovinske reforme. I ministrica za ravnopravnost spolova Isabelle Rome kritizirala je kolegicu Marlène zbog intervjua - smatra upitnim to što je za promicanje ženskih prava odabrala časopis koji kondenzira sve seksističke stereotipe, kaže kako “Playboy nikad neće biti naš saveznik”.

A Marlène brani pravo žena da budu upravo ono što žele biti i kritičarima je na Twitteru poručila: "Branim prava žena da rade što žele sa svojim tijelima: svugdje i stalno. U Francuskoj su žene slobodne. Smetalo to nazadnjacima i licemjerima ili ne", prenosi Slobodna Dalmacija.

Nakon što su krenule kritike na račun ministrice Schiappe, oglasio se i Playboy. Objavili su kako časopis ponosno stoji uz ministricu u obrani autonomije koju sve žene zaslužuju imati u pogledu svojih tijela i glasova.

Snaga primjera

- Oni koji je kritiziraju pogrešno shvaćaju smisao i snagu njezina primjera. Potičemo te kritičare da pročitaju intervju ministrice Schiappe u kojem se govori o pravima žena, umjesto da refleksno posrame zaposlenu majku i državnu službenicu jer se usuđuju izgledati seksi na fotografiji. Možda će ovo biti iznenađenje za neke koji nisu upoznati s poviješću Playboya, ali brend je dugo bio platforma za zagovornike, umjetnike, političke vođe, pa čak i osobe koje stvaraju povijest i koje guraju kulturu naprijed - poručili su, među ostalim, iz Playboya.

image

Marlène Schiappa

Ludovic Marin/AFP

Vladin glasnogovornik Olivier Véran stao je u obranu ministrice kazavši kako Marlène Schiappa vodi borbu za prava žena koju nitko ne može dovesti u pitanje niti joj je oduzeti. Nakon što su mediji doznali za premijerkin poziv i kritiziranje ministrice Schiappe, urednik francuskog izdanja Playboya, Jean-Christophe Florentin, rekao je kako je Elisabeth Borne bila najbolji marketinški promotor magazina.

Pokazalo se kako je prašina koja se podignula oko ministrice u Playboyu bila najbolja moguća reklama jer je svih sto tisuća primjeraka tog izdanja rasprodano u roku od tri sata, a tiska se dodatnih 60.000 primjeraka. Uobičajeno se proda oko 30.000 primjeraka svakog broja francuskog izdanja Playboya.

Marlène Schiappa bila je autorica i blogerica koja se bavila ženskim pitanjima i prije nego što je započela političku karijeru. Rođena 18. studenoga 1982. u Parizu, odrastala je u multirasnoj sredini na rubu Pariza; jedna je od tri kćeri povjesničara Jean-Marca i njegove supruge Catherine. Schiappa je tijekom školovanja na Sorbonnei godinu dana studirala geografiju, a na Sveučilištu Grenoble stekla je i diplomu u području komunikacija.

image

Marlène Schiappa na naslovnici Playboya

Stevens Tomas/abaca/Abaca Press/Profimedia/Stevens Tomas/abaca/abaca Press/profimedia

U marketinškoj tvrtki Euro RSCG počela je raditi 2007. godine, a istodobno je osnovala online magazin Les Pasionarias. Sljedeće godine pokrenula je blog za zaposlene majke nazvan Maman travaille, a nakon što je blog bio vrlo uspješan, osnovala je mrežu podrške zaposlenim majkama kako bi zajednički kreirale prijedloge za političke promjene.

Nakon što je rodila prvu kćer, Schiappa je napustila posao u oglašavanju i počela pisati romane na temu majčinstva i feminizma. Od 2010. napisala je više od 25 knjiga, među njima su “Pismo mojoj maternici”, “Tko su silovatelji” i “Dobre djevojke ne gutaju”.

I zviždanje je nezakonito

Objavila je i nekoliko erotskih knjiga pod pseudonimom Marie Minelli.

Schiappa se preselila u Le Mans, gdje je 2014. izabrana za zamjenicu gradonačelnika, bila je zadužena za spolnu jednakost i diskriminaciju. Na toj je funkciji bila do 2017. godine. Dvije godine prije upoznala je budućeg predsjednika Emmanuela Macrona, tad ministra ekonomije, i poklonila mu jednu od svojih knjiga, a nekoliko tjedana poslije on ju je pozvao da sudjeluje na konferenciji o spolnoj jednakosti i politici.

image

Marlène Schiappa

Xose Bouzas/Hans Lucas Via AFP

Schiappa je 2017. postala državna tajnica za ravnopravnost spolova, a 2018. je uspješno predstavila zakon kojim se ulično uznemiravanje, uključujući zviždanje za nekim, proglašava nezakonitim te je javno podržavala francusku verziju pokreta #MeToo.

U srpnju 2020. imenovana je "delegiranom ministricom" zaduženom za državljanstvo pri ministarstvu unutarnjih poslova u vladi Jeana Castexa, a tijekom pandemije koronavirusa, u rujnu 2020. godine, najavila je kako će strani zdravstveni djelatnici po ubrzanom postupku dobivati francusko državljanstvo.

Kad joj je bilo samo 19 godina, Marlène se udala prvi put, ali nikad nije odala tko joj je bio suprug, samo je rekla da su u braku bili tri tjedna. Za konzultanta Cédrica Bruguièrea udala se 2006. godine, imaju dvije kćeri u dobi od 16 i 11 godina. Nedavno su se razišli, premda se ne zna hoće li doći do razvoda, piše Slobodna Dalmacija.

Marlène je, pišući za magazin Elle 2019. godine, otkrila i kako su se već prije jednom razdvojili, ali su nakon nekog vremena ponovno bili zajedno.

image

Marlène Schiappa

Nicolas Guyonnet/Hans Lucas Via AFP

Sapioseksualka u nacionalnim bojama

Schiappa ima smeđi pojas u judu, a 2015. se identificirala kao sapioseksualka, osoba kojoj je inteligencija najprivlačnija osobina. Sapioseksualnost nije seksualna orijentacija, osobe koje se tako identificiraju mogu biti gay, heteroseksualne ili biseksualne.

Na 12 stranica u Playboyu ministrica Schiappa pojavljuje se na pet fotografija, odjevena u francuske nacionalne boje, pozira kao francuske ikone, uključujući Ivanu Orleansku i Luja XIV. Šefovi Playboya, ali i mnogi drugi, uvjereni su da će se i dodatno tiskani primjerci časopisa prodati rekordnom brzinom.

image

Marlène Schiappa

Emmanuel Dunand/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:42