OBITELJ BIJESNA

Kiropraktičarka pacijentu slomila vrat, sud presudio da može nastaviti raditi: ‘To nije za osudu‘

Ekipi hitne pomoći je kazala da je muškarac vjerojatno imao možda udar, zbog čega ga liječnici nisu imobilizirali
Ilustracija
 -/Wavebreak/Profimedia

Obitelj pacijenta kojem je tijekom tretmana kod kiropraktičarke slomljen vrat, od čega je i umro, burno je reagirala nakon kontroverzne odluke po kojoj je dotična oslobođena odgovornosti i dozvoljeno joj je i dalje raditi, piše Daily Mail.

Udovica Johna Lawlera (80) kaže kako je ogorčena tek objavljenom odlukom da se kiropraktičarku Arleen Scholten - koja je koristila titulu doktorice iako nema medicinsko obrazovanje - oslobodi krivnje.

Lawler je umro u bolnici istoga dana nakon što je tijekom tretmana zadobio nepovratnu ozljedu kralježnice.

Incident se dogodio prije dvije godine, a ekipi hitne pomoći kiropraktičarka je kazala kako je muškarac možda pretrpio moždani udar. No, istraga je kasnije pokazala da bi umirovljeni bankar Lawler možda preživio da je odmah bio imobiliziran zbog moguće ozljede kralježnice.

Glavno vijeće kiropraktičara je slučaj okarakteriziralo kao 'posve nepredvidivu posljedicu tretmana' te zaključilo da je kiropraktičarka hitnoj pomoći dala pogrešne informacije zbog toga što je bila u stanju akutnog stresa nakon svega što se dogodilo. Stresu su pripisali i njeno pogrešno unošenje podataka o pacijentu.

Vijeće je zaključilo i da Arleen Scholten 'nije sama po sebi neiskrena osoba': 'Gospođa Scholten je reagirala pod velikim stresom u vrijeme svog neprofesionalnog postupanja, no to postupanje nije bilo namjerno već nehotično,'

Javnost su izvijestili i da njezin postupak 'nije za osudu već za žaljenje i može ga se razumjeti s obzirom na izvanredne i tragične okolnosti ovog slučaja'.

Lawler je posjetio privatnu kliniku Arleen Scholten u Yorku u kolovozu 2017. nakon što je zadobio ozljedu noge prilikom pada s vrtnog stolca. Pogrešno je mislio da je kiropraktičarka kvalificirana liječnica.

Lawleru, inače ocu troje djece, obiteljska je liječnica preporučila fizikalnu terapiju, no za taj se tretman trebalo jako dugo čekati. Umjesto toga, odlučio je otići na kiropraktički tretman jer je slučajno prošao pored klinike Arleen Scholten, a taj je tretman pokrivalo njegovo zdravstveno osiguranje.

Kiropraktičari nude manualni tretman problema s kostima, mišićima i zglobovima. Scholten je bila svjesna da njezin pacijent zbog ranije operacije u kralježnici ima šipke.

Lawler je u klinici bio nekoliko puta gdje je podvrgnut tretmanu poravnanja i tehnici ispuštanja.

Pacijentova supruga Joan je u vrijeme incidenta bila s njim u klinici. Prisjetila se da je kiropraktičarka tijekom tretmana koristila posebnu pomičnu klupu prilikom čega se Lawler požalio na bol.

Kazala je da je nakon toga Scholten nastavila s tretmanom pomoću tzv. 'aktivatora' - ručne sprave koja stimulira kralježnicu - no zaustavila se kad je pacijent rekao da ne osjeća ruke. Umjesto da ga ostavi na miru u ležećem položaju, kiropraktičarka ga je posjela u stolac i nazvala hitnu pomoć. Potom je započela s procesom oživljavanja i dala mu umjetno disanje.

Kad je ekipi hitne pomoći opisivala što se dogodilo, nije spomenula tretman na pomičnoj klupi. Jedan liječnik je rekao da je kazala kako je pacijent možda pretrpio moždani udar, no da su znali da se radilo o traumi, pacijenta bi svakako imobilizirali.

Scholten je kasnije uhićena, no nikad za ništa nije optužena.

Vijeće je ustanovilo da je doista došlo do pogrešnog informiranja i unošenja netočnih podataka. No nakon što su pročitali kompletno izvješće, odlučili su da nije kriva za neprofesionalno postupanje.

Ta je odluka, naravno, jako razljutila Lawlerovu obitelj, a njegova je supruga Joan kazala da je očajna.

Lawlerov sin David (57) je rekao: 'Scholten je lagala o tretmanu, a da je bila iskrena, svi dokazi upućuju na to da bi liječnici moga oca tretirali drugačije i on bi, vjerojatno, preživio.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:02