OSTAO BEZ LICENCE

Kirurg izvodio operacije s potpisom! Na organe pacijenata upisivao svoj autogram: ‘Inače je čovjek dobričina‘

Njegovi postupci izašli su na vidjelo kada je drugi liječnik otkrio inicijale veličine oko 4 cm na organu koji je ovaj transplantirao

Kirurg tijekom operacije; ilustracija

 Mark Thomas/Sciencephoto/Profimedia

Kirurg koji je pisao svoje inicijale na jetrama pacijenata koje je operirao, izbrisan je iz registra liječnika, piše BBC.

Simon Bramhall priznao je da se pomoću aparata koji emitira zrake argona potpisao na organe svojih pacijenata dok je 2013. godine radio u bolnici Queen Elizabeth u Birminghamu.

Nakon analize tog slučaja, Liječnički sud (eng. Medical Practitioners Tribunal Service - MPTS) je kazao kako je to nedjelo napravljeno iz čiste profesionalne arogancije.

Dodali su da su Bramhallova nedjela potkopala povjerenje javnosti u medicinsku struku.

U prosincu 2017. godine Simon Bramhall iz Tarringtona u Herefordshireu priznao je krivnju u dvije točke zbog čega ga je sud u Birminghamu kaznio s 10.000 funti kazne.

Bramhall je u prosincu 2020. suspendiran na najmanje pet mjeseci, no na žalbenom ročištu 4. lipnja taj je nalog o suspenziji povučen.

Opće liječničko vijeće (eng. General Medical Council - GMC) također je uložilo žalbu na odluku o suspenziji, a sudac Visokog suda, navodi se u izvješću, ukinuo je kaznu, nakon čega je stvar ponovno predana MPTS-u na razmatranje.

U ponedjeljak je MPTS utvrdio da su Bramhallovi postupci 'narušili' povjerenje između pacijenta i liječnika, te je on isključen iz liječničke komore.

'Grubi prekršaj'

Iako je sud 'prihvatio da nijednom pacijentu nije nanesena trajna fizička šteta', Bramhallovi postupci jednom su od njih nanijeli 'značajnu emocionalnu štetu'.

Također je navedeno da je Bramhall prije bio 'dobrog karaktera', no da je brisanje iz liječničkog registra 'primjerena sankcija' budući da 'ukupni kontekst pružanja njege koja spašava život' nije ublažio 'teško kršenje dostojanstva njegovih pacijenata'.

Nakon saslušanja, donesen je nalog za trenutnu suspenziju koji će trajati najmanje tijekom žalbenog roka od 28 dana.

Njegovi postupci izašli su na vidjelo kada je drugi liječnik otkrio inicijale veličine oko 4 cm na organu koji je transplantirao Bramhall i koji je otkazao otprilike tjedan dana nakon operacije.

Bramhall je dao otkaz na poslu u bolnici u Birminghamu 2014. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:54