OPET POPLAVE

Kišna apokalipsa u Sloveniji, brojna sela odsječena, sve je puno odrona: ‘Ovo je katastrofa!‘

‘Uvjeti su katastrofalni, vatrogasnim vozilima ne možemo ni prići nekim selima zbog oštećenih cesta‘, rekao je vatrogasni zapovjednik

Poplave i odroni u Sloveniji

 Facebook

Tijekom protekle noći u Sloveniji je padala kiša toliko jaka da je slovenska agencija za okoliš Arso izdala je crveno upozorenje za petak.

Zbog velikih količina oborina koje su do sada pale na sjeverozapadu Slovenije, zatvoreno je nekoliko dionica cesta zbog nanosa zemlje i blata, a zapovjednik Općinskog stožera civilne zaštite Miha Vencelj upozorio je građane da ne kreću na put, priopćili su iz Općine Tolmin, gdje su sve raspoložive službe na terenu.

Lokacija na kojima je potrebna pomoć je mnogo, a stalno se otvaraju nova klizišta, pa postoji opasnost za cijelo područje, dodaju.

Iako se voda brzo povlači u korita, još su aktivna neka klizišta u Podbrdu. Zapovjednik Vencelj je rekao da je nekoliko objekata teško oštećeno, a Podbrdo je trenutno dostupno samo s gorenjske strane ili željeznicom. Sada je prioritet uspostaviti cestovne veze kako bi s opremom mogli doći do najugroženijih područja, dodao je.

Jure Beguš, zapovjednik DVD-a Tolmin, rekao je da su svi vatrogasci na terenu i interveniraju na više od 40 lokacija. Problema imaju i zbog loših veza, a prve pozive za pomoć dobili su nešto prije 9 sati.

‘Uvjeti su katastrofalni, vatrogasnim vozilima ne možemo ni prići zbog oštećenih cesta‘, rekao je.

Evakuirano je deset osoba iz sela Koritnica i pet iz sela Klavže. Gotovo svi će se moći vratiti u svoje domove kada se voda povuče, upitna je samo jedna kuća koju će prije povratka stanara pregledati stručnjaci, rekao je Ervin Čurlič iz regionalnog Stožera Civilne zaštite za Sjevernu Primorsku, piše portal 24ur.

Zbog vremenskih nepogoda dolazi i do kvarova na elektromreži, pa bezs struje povremeno ostaju naselja u Tolminskom (Most na Soči, Baška grapa, Šebrelje) i Ilirskobistriškom.

Kako je nešto iza 13 sati priopćila Općina Tolmin, zatvorene su mnoge lokalne i državne ceste, i to između Ljubinja i Podljubinja, na nekoliko dionica ceste između Bača pri Modreju i Podbrda te između Mosta na Soči i Čepovana, dok je državna cesta zatvorena. Cesta prema Novoj Gorici djelomično je puštena u promet.

Rijeka Soča se izlila iz korita ​​i na dijelu ceste između Tolmina i Mosta na Soči, gdje je prometnica zatvorena zbog poplavljenog kolnika, javljaju iz regionalnog stožera civilne zaštite. Zaobilaznica je kroz naselje Ušnik.

Kiša je zahvatila i Šentvišku visoravan gdje se ispod zaseoka Laze na Ponikvi stvorila bujica.

Obilna kiša ujutro je zahvatila i općinu Idrija. Oborinska voda poplavila je neke stambene objekte i skladišta poduzeća u Spodnjoj Idriji, a u Idriji se aktiviralo klizište, piše Delo.

Vatrogasci su na terenu i u općini Cerkno te su doveli agregat u selo Bukovo.

Nabujali potoci poplavili su nekoliko stambenih objekata, prostorije dječjeg vrtića i trgovine u Kanalu, a u Desklama prostorije osnovne škole. U naselju Krstenice aktiviralo se klizište.

Potpuno je zatvorena i regionalna cesta Nova Gorica-Tolmin između Ušnika i Doblara zbog odrona više stotina kubika zemlje i kamenja. U Općini Ajdovščina visoka voda poplavila je objekte u Selu, Šmarju, Gaberju i Colu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 12:09