RIZIK

KLAONICE POSTALE NOVI EPICENTRI ZARAZE Virus pronađen u čak 180 američkih tvornica za preradu mesa, pozitivna trećina zaposlenika u irskoj klaonici

 
Ilustracija
 Dong Naide / Imaginechina / Prof

Koronavirus otkrio je i neugodnu stvarnost današnje mesne industrije nakon što je pandemija zahvatila radnike diljem svijeta. Veći dio jeftinog mesa na policama zapadnih supermarketa potječe od ‘modernih robova’ - migrantskih radnika s niskim plaćama.

SAD je među najteže pogođenim zemljama jer je virus pronađen u 180 klaonica mesa i tvornica za preradu hrane. Slučajevi su potvrđeni u Irskoj, Španjolskoj, Australiji, Njemačkoj, Brazilu, Kanadi i Velikoj Britaniji.

Radni uvjeti za migrante u njemačkim klaonicama su u centru pozornosti nakon što je više od 200 radnika pozitivno testirano na Covid-19 u tvornici u Coesfeldu na zapadu zemlje, prenio je Deutsche Welle. To nije izolirani slučaj jer je koronavirus potvrđen u nekoliko drugih tvornica u zemlji.

Radna snaga

U tvornici Müller Fleisch u Birkenfeldu potvrđeno je više od 300 slučajeva. Mnogi radnici koji su radili u Njemačkoj bili su iz Bugarske ili Rumunjske, a dužnosnici tvrde da se virus najvjerojatnije proširio kroz zajednički stambeni kompleks.

U SAD-u je gotovo 10.000 slučajeva zaraze u tvornicama prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo Midwest. Zahvaćeno je 170 tvornica u 29 saveznih država, a najmanje 45 radnika umrlo je od posljedica zaraze. Stručnjaci razloge epidemije pronalaze u kombinaciji loših radnih uvjeta, radnoj snazi koju često čine migrantski radnici koji žive u pretrpanim smještajima i činjenici da su tvornice za preradu mesa ostale otvorene tijekom krize jer je prehrambena industrija svrstana u nužne sektore.

U nekim tvornicama nisu bili osigurani nužni radni uvjeti poput socijalne distancije i higijene. Problem je posebno očit na tržištima gdje velike kompanije dominiraju industrijom. Kao što to biva u agrobiznisu, mnoge male klaonice zatvorene su posljednjih godina u korist većih postrojenja koje zapošljavaju i po tisuću radnika. To je uzrokovalo nestabilnosti u lancima opskrbe, a u SAD-u paničnu kupovinu mesa i paradoksalno eutanaziju milijuna poljoprivrednih životinja.

Dugoročno, problem pokreće pitanje održivosti mesne industrije u trenutnom sustavu u kojem dominira nekolicina međunarodnih tvrtki među kojima su Cargill, JBS, BRF, Smithfield i Tyson. U Kanadi je 949 slučajeva potvrđeno u tvornici mesa u vlasništvu Cargilla. U Australiji je do sada potvrđeno oko 70 slučajeva u kompaniji Cedar Meats u Melbourneu koja je zatvorena zbog dubinskog čišćenja. Tužitelji u Brazilu trenutno pokušavaju zatvoriti postrojenja u kojima je otkriven virus uključujući i one koje vode JBS.

Infrastruktura

Prema Reutersu, u vladinim izvješćima se navodi da je virus potvrđen u devet postrojenja te je njemu izloženo više od 16.000 ljudi. Posljednjih tjedana zatvoreno je više od 40 tvornica za preradu mesa u SAD-u, a samo je jedna od njih za preradu svinjetine, Smithfield u Južnoj Dakoti, zabilježila više od 850 potvrđenih slučajeva.

Američki predsjednik Donald Trump pokušao je spriječiti val zatvaranja izvršnom naredbom 28. travnja koja je proglasila mesnu industriju kritičnom infrastrukturom. Tvornice u Irskoj također su teško pogođene. Više od trećine radne snage - ukupno 120 radnika - u tvornici svinjskog mesa Rosderra u Roscreau imalo je pozitivne testove na virus početkom travnja.

Sektor

Dawn Meats koji proizvodi više od 400 milijuna hamburgera godišnje za prodajna mjesta McDonald’sa u Velikoj Britaniji i Europi zatvorio je svoje postrojenje u Westmeathu nakon pozitivnih slučajeva. Poljoprivredno-prehrambena industrija najvažnija je domaća industrija u zemlji koja zapošljava više od 170.000 ljudi.

Proizvodnja se izvozi u više od 180 zemalja, a sektor gospodarstvu vrijedi 14 milijardi eura. Britanski Guardian kontaktirao je radnike u u Mississippiju, Arkansasu i Georgiji. Radnici su pod uvjetom anonimnosti rekli da se plaše zaraze jer se ne provodi društvena distanca, “ljudi su jedni nad drugima, to je poput stoke”, rekli su.

Cargill, JBS, Tyson i BRF naveli su značajan posao koji rade na rješavanju ovih pitanja navodeći sigurnost radnika kao svoj prioritet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:08