MAĐARSKA

Klara Dobrev favoritkinja je u zajedničkim naporima oporbe za smjenu Orbana 2022.

Kandidatkinja za premijerku ljevičarske Demokratske koalicije u tijesnoj je utrci s gradonačelnikom Budimpešte Gergelyjem Karacsonyjem

Klara Dobrev, 49-godišnja odvjetnica, favoritkinja je u zajedničkim naporima oporbe za smjenu premijera Viktora Orbana na izborima 2022., pokazuju u četvrtak djelomični rezultati predizbora oporbe za premijerskog kandidata.

Dobrev, čija će kandidatura povećati izglede za prvu premijerku u Mađarskoj, u tijesnoj je utrci s ljevičarskim gradonačelnikom Budimpešte Gergelyjem Karacsonyjem (46) koji je 2019. godine pobijedio stranku Fidesz na izborima za gradonačelnika Budimpešte.

Preliminarni rezultati prve runde predizbora očekuju se tijekom dana.

Prema rezultatima iz gotovo polovice izbornih jedinica, Dobrev, kandidatkinja za premijerku ljevičarske Demokratske koalicije koja se zalaže za bliže odnose s Europskom unijom vodi s 33,7 posto glasova, a Karacsony je drugi s 29 posto.

Konzervativac Peter Marki-Zay, gradonačelnik Vašrelja na jugu Mađarske, treći je s 21 posto podrške.

Ako nijedan kandidat ne prijeđe 50 posto glasova, održat će se drugi krug predizbora.

Dobrev, potpredsjednica Europskog parlamenta, obećala je smanjiti siromaštvo i raditi na uvođenju eura što je prije moguće. Karacsony je također vodio proeuropsku kampanju. Obećao je pravedniji porezni sustav i da će liječiti političke podjele.

Šest stranaka koje uključuju Socijaliste, Demokratsku koaliciju, liberale i nekoć desničarski Jobbik koji se redefinirao na desnom centru, formirale su jedinstveni front protiv Orbana za parlamentarne izbore 2022. godine.

Orban i njegova stranka Fidesz bili su na vlasti uglavnom zahvaljujući izbornom sustavu koji favorizira velike stranke. Rascjepkana oporba nije uspjela udružiti snage na posljednjim trima izborima.

To se sada promijenilo i dalo nadu oporbenim glasačima koji su izašli na predizbore u većem broju nego što se očekivalo. Glasalo ih je više od 633.000 u Budimpešti i u 106 izbornih jedinica diljem zemlje.

"Došao sam glasati jer želim svrgnuti ovu vladu...imamo neviđen savez svih oporbenih stranaka", rekao je stanovnik Budimpešte Tamas Szabo na biračkom mjestu.

Fidesz i oporbena koalicija dišu si za vratom, pokazuju ankete javnog mnijenja pa se predviđa najneizvjesnija utrka u više od desetljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:08