POLITIČARKA U USPONU

Kletva dinastije Le Pen: Na izborima su pometeni već 8 puta, ali cijela Francuska sada bruji o Marininoj nećakinji

Le Pen je rekla je da je njezin poraz ‘pobjeda‘ jer je stranku Nacionalni skup dovela bliže Elizejskoj palači nego je ikada bila

Marine Le Pen i njena nećakinja Marion Maréchal

 Afp

Hoće li Marine Le Pen ikada ispuniti svoj san i postati predsjednica Francuske?

Nacionalistička kandidatkinja osvojila je 41,4 posto glasova u drugom krugu predsjedničkih izbora održanih u nedjelju, izgubivši od sadašnjeg centrističkog predsjednika Emmanuela Macrona koji je osvojio 58,6 posto, piše Telegraph.

Ipak, Le Pen je rekla je da je njezin poraz bio 'pobjeda' nakon što je svoju stranku Nacionalni skup s osvojenih 13,3 milijuna glasova dovela bliže Elizejskoj palači nego što je ikada bila.

Na kraju je tzv. 'cordon sanitaire', to jest neformalni dogovor da će francuski birači glasati za bilo koga osim za tvrdu desnicu, učinio svoje. Ali je Le Pen, koju je Macron pobijedio i na izborima 2017. osiguravši 66 posto glasova, smanjila vodstvo predsjednika za oko osam postotnih bodova.

'Već osmi poraz'

Éric Zemmour, koji je nokautiran u prvom krugu predsjedničkih izbora, rekao je: 'Jao, jao, jao, ovo je već osmi put da je poraz pogodio ime Le Pen.'

Ovaj vatreni desničar je pritom mislio na dugu povijest utrke članova dinastije Le Pen za mjesto u Elizejskoj palači. Jean-Marie Le Pen, otac poražene kandidatkinje, kandidirao se 1974., 1988., 1995., 2002. i 2007. godine.

Kad je napokon 2002. stigao do drugog kruga, užasnuti birači pohrlili su prema Jacquesu Chiracu, koji je pobijedio Le Pena starijeg s 82,2 posto glasova. 20 godina kasnije, njegova je kći više nego udvostručila svojih 17,8 posto.

Hoće li taj uspjeh ponoviti kako bi pobijedila za pet godina, kada se Macron više neće moći kandidirati, teško je reći.

No ono što je jasno jest da je Le Pen bila više, ako ne i posve, uspješna u de-demoniziranju svoje stranke, koja je baš kao i Macronova stranka La République en Marche (LREM), izgrađena oko njezine osobnosti.

Marine Le Pen je obećala da će se boriti, ali nakon završetka parlamentarnih izbora u lipnju, mnogi vjeruju da bi na njezinim temeljima moglo izniknuti novo i dinamičnije lice.

I nećekinja u igri

Jordan Bardella, sa samo 26 godina, mogao bi odgovarati tom opisu u narednim godinama. Marion Maréchal, nećakinja gospođe Le Pen, također bi mogla uskočiti, ali odnosi između njih dvije su zategnuti nakon što je Maréchal podržala Zemmoura.

Le Pen i nacionalisti sada su u središtu interesa zajedno s Jean-Lucom Mélenchonom i njegovom skupinom ljevičara, koja bi mogla osvojiti više mjesta u parlamentu i preuzeti ulogu glavne oporbe predsjedniku Macronu.

Nacionalni skup je profitirao od Macronovog uništavanja tradicionalnog lijevog centra i desnog centra, ali je također radikalizirao ljevicu, što će buduću pobjedu učiniti puno težom.

Ukupno 42 posto od gotovo osam milijuna glasača koji su podržali Mélenchona u prvom krugu, teškom su mukom zaokružili Macronovo ime samo zato da bi ovaj blokirao Le Pen. U međuvremenu, 17 posto njih priklonilo se Nacionalnom skupu, ali je malo vjerojatno da će ostali pohrliti u njezinu stranku.

Macron je zahvalio onima koji nisu glasali baš za njega, već protiv Le Pen, u govoru čiji je cilj bio pomiriti duboko podijeljenu Francusku.

Sada je suočen s polariziranim društvom, mogućim gubitkom parlamentarne većine te borbom oko podizanja dobne granice za odlazak u mirovinu i rastućim troškovima života.

Pristaše Marine Le Pen bune se protiv njegove 'arogancije', no s obzirom na najmanji odaziv u drugom krugu još od 1969., daleko od toga da su oni jedini nezadovoljni Macronom.

Ako se to nezadovoljstvo poveća, Nacionalni skup bi mogao pridobiti birače dok je još u oporbi i to dosta prije izbora na kojima će se stranka En Marche morati kandidirati bez svog osnivača i nositelja Macrona.

'Republička fronta' birača se u nedjelju držala čvrsto, no pukotine se već počinju nazirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:21