GRADONAČELNIK KIJEVA

Kličko: ‘Da se odreknemo dijela Ukrajine?! To što naši međunarodni partneri ponekad govore osjećam kao izdaju‘

Kličko je istaknuo da to ne može biti opcija jer Rusija neće stati na tome: ‘Oni žele cijelu Ukrajinu‘

Vitali Kličko

 Sergei Supinsky/AFP

Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko izjavio je u kratkom razgovoru za Sky News da se Rusija neće zadovoljiti osvajanjem Donbasa u zamjenu za mir, jer, smatra on, ‘Putin želi cijelu Ukrajinu‘.

Zauzimanjem grada Lisičanska u nedjelju je dovršeno rusko osvajanje Luganska, jedne od dvije regije u Donbasu, industrijaliziranoj istočnoj regiji Ukrajine koja je postala poprište najvećih borbi u Europi.

Na upit novinara je li bilo pritiska od strane međunarodnih partnera da se postigne dogovor s Rusijom, preciznije da se Moskvi ostavi Donbas u zamjenu za mir u Ukrajini, Kličko je odgovorio:

- Ponekad se iznerviram dok slušam poruke naših partnera. To je ista poruka kojom se Ruskoj Federaciji daje do znanja ‘u redu, spremni smo pronaći kompromis, idemo pronaći rješenje‘. Ma, kakav kompromis? Odreći se dijela našeg teritorija je kompromis? Za nas Ukrajince nije, rekao je.

Na pitanje bi li to predstavljalo izdaju, njegovo odgovor je bio jasan.

- Osjećamo izdaju.

Kličko je istaknuo da to ne može biti opcija jer Rusija neće stati na tome.

- Oni žele cijelu Ukrajinu, naglasio je.

Poručio je da je prednost ukrajinskih snaga u odnosu na ruske snage - motivacija.

- Oni se bore za novac, a mi se borimo za našu djecu.

S obzirom da je Kličko bivši svjetski boksački prvak u teškoj kategoriji na zamolbu novinara govorio je o tijeku rata boksačkom terminologijom.

- U sportu vrijede neka pravila, pa čak i u ratu, ali Rusija ne igra po nikakvim pravilima, istaknuo je.

Ne iznenađuje da je gradonačelnik Kličko još jednom, poput drugih visokih dužnosnika u ukrajinskoj vlasti, pozvao Zapad da pošalje dodatne zalihe oružja.

- Upravo sada razgovaram s našim vojnim snagama, s našim vojnicima i svi kažu samo jedno: trebamo više oružja, trenutno ga nema dovoljno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:11