APEL IZ UKRAJINE

Kličko obukao uniformu i poručio Njemačkoj: ‘Izdali ste nas kad nam je najteže! Državom vam već vlada Putin‘

U kolumni za najprodavanjiji njemački list Kličko je napao Berlin zbog bojkota prodaje oružja Ukrajini

Vitalij Kličko

 Handout/Kiev Mayor press-service/AFP

Vitalij Kličko, bivši svjetski boksački prvak u teškoj kategoriji, a današnji gradonačelnik Kijeva, optužio je Njemačku da je izdala Ukrajinu, piše The Telegraph.

U kolumni za najtiražniji njemački list Bild Kličko je napao Berlin zbog bojkota prodaje oružja Ukrajini i trajne podrške plinovodu Sjeverni tok 2.

- Postoji veliko razočaranje u Ukrajini jer njemačka vlada ustrajava u podršci Sjevernom toku 2. Osim toga, ne želi nas opskrbiti oružjem za obranu, a u isto vrijeme sprečava države poput Estonije da nam dostave oružje, napisao je u Bildu. - Ovo je izdaja prijateljstva u dramatičnoj situaciji u kojoj našoj državi prijete ruske jedinice na više različitih lokacija.

Berlin odbija dozvoliti izvoz oružja Ukrajini zbog dugotrajne politike koja ne dozvoljava da Njemačka šalje oružje u konfliktna područja. Njemačka također trenutno blokira Estoniju da pošalje haubice u Ukrajinu zbog veta koji je bio uvjet njihovog izvornog izvoza iz Njemačke.

Vlada Olafa Scholza je poslala nejasne poruke vezane uz Sjeverni tok. Ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock je dala naznake da će Njemačka poštovati dogovor sa SAD-om i odustati od planova izgradnje plinovoda ako Rusija napadne Ukrajinu.

No, Scholz je to doveo u pitanje sugerirajući da je plinovod samo tržišno pitanje.

- Mnogi postavljaju pitanje: koji je točno stav njemačke vlade? Jesu li na strani ukrajinske slobode? Ili na strani agresora?, napisao je Kličko. - Sad su potrebni jasni signali iz najvažnije eurpske države.

Kličko je ušao u politiku u vrijeme Narančaste revolucije 2004., a 2014. godine postao je gradonačelnik Kijeva.

Pedesetogodišnjak je ovih dana snimljen na obuci s ukrajinskom teritorijalnom obranom koja se sprema na rusku invaziju.

image

Vitalij Kličko

Handout/Kiev Mayor press-service/AFP

- Živio sam u Njemačkoj dugo vremena i još uvijek imam puno prijatelja tamo, napisao je. - To je razlog zašto me posebno boli kako su Putinovi simpatizeri preuzeli političku kontrolu.

- Milijarde koje je Rusija investirala da kupi njemačke korporacije, bivše političare i lobiste su se isplatile Vladimiru Putinu.

- Njemačka bi trebala osigurati da lobistima poput Gerharda Schrödera bude zakonom zabranjeno da nastave raditi za ruski režim.

Sjeverni tok 2 je odobrio bivši kancelar Schröder koji se pridružio odboru direktora plinovoda samo nekoliko dana nakon što je napustio dužnost kancelara.

Schröder je također bio predsjednik ruske naftne kompanije Rosnjeft od 2017., a otvoreno podržava Vladimira Putina, piše The Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 14:50