POJAVILA SE NA SUDU

Klimatska aktivistica Greta Thunberg izjasnila se da nije kriva nakon uhićenja u Londonu

Policija ju je privela pošto su ona i deseci prosvjednika zapriječili ulaz u hotel gdje se održavala konferencija o nafti i plinu

Greta Thunberg

 Daniel Leal/Afp

Klimatska aktivistica Greta Thunberg izjasnila se u srijedu na britanskom sudu da se ne osjeća krivom za remećenje javnog reda prošlog mjeseca kada je bila uhićena na klimatskom prosvjedu u Londonu.

Policija ju je privela dvadesetgodišnjiu Thunberg 17. listopada pošto su ona i deseci prosvjednika zapriječili ulaz u hotel gdje se održavala konferencija o nafti i plinu.

Thunberg je na sudu u srijedu samo navela svoje ime i datum rođenja, a sud je za prvo ročište odredio 1. veljače na londonskom sudu Westminster Magistrates.

Policija tereti Thunberg za remećenje javnog reda i nepoštivanje uvjeta koje je policija odredila kako bi spriječila "ozbiljno remećenje rada zajednice, hotela i hotelskih gostiju".

Thunberg je postala klimatska aktivistica 2018. godine u rodnoj Švedskoj da bi s vremenom počela putovati diljem svijeta i obraćati se na skupovima i sudjelovati u prosvjedima protiv eksploatacije fosilnih goriva.

Londonska policija optužila ju je 18. listopada i pustila uz jamčevinu. Bude li proglašena krivom prijeti joj kazna do najviše 2500 britanskih funti (2867 eura).

Prije uhićenja u Britaniji, protiv Thunberg su ove godine privođenjem i odvođenjem s mjesta prosvjeda postupale i policije u Švedskoj, Norveškoj i Njemačkoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:32