ZABRINJAVAJUĆI ZNAK

Klimatska kriza ozbiljno prijeti: Prvi put u povijesti izvor Temze pomaknuo se 8 km nizvodno

Rivers Trust poziva na potporu kućanstvima da smanje potrošnju vode

Rijeka Temza, ilustracija

 Tolga Akmen/Afp

Izvor rijeke Temze u Engleskoj pomaknuo se osam kilometara nizvodno prvi put u svojoj povijesti.

Premda se dijelovi riječnog korita u Gloucestershireu redovito isušuju tijekom ljeta, stručnjaci kažu da je zabrinjavajući znak utjecaja klimatske krize činjenica da Temza izvire tako daleko nizvodno.

To se dogodilo nakon više tjedana sušnih razdoblja i temperatura koje su prošli mjesec u dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva premašivale 40 stupnjeva Celzijevih.

Christine Colvin, direktorica u Rivers Trustu, organizaciji za očuvanje okoliša, rekla je: "Ono što vidimo na izvoru slavne rijeke Temze nažalost simbolizira situaciju s kojom se suočavamo širom zemlje, sada i ubuduće. Iako nije neuobičajeno da izvor bude suh ljeti, vidjeti rijeku kako teče osam kilometara nizvodno je bez presedana. Klimatska kriza izaziva, i izazivat će, još ekstremnije vremenske uvjete, uključujući suše i toplinske valove. Ovo predstavlja ozbiljnu prijetnju rijekama i, kao rezultat toga, širem krajoliku".

Rivers Trust poziva na potporu kućanstvima da smanje potrošnju vode, kao što je ugradnja zahoda s malim protokom vode i spremnika za vodu, te održivu odvodnju uključujući kišne vrtove, močvare i propusno popločenje za obnovu lokalnih zaliha podzemnih voda.

Rijeka Temza tradicionalno je dugačka oko 346 kilometara i teče istočno od Cotswoldsa do Londona i izlazi u Sjeverno more.

To je druga najduža rijeka u Ujedinjenom Kraljevstvu, nakon Severna, i na njoj se održavaju godišnje utrke čamaca između Oxforda i Cambridgea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:35