EKOLOŠKA REVOLUCIJA

Klimatska ‘nova normalnost‘: Francuska zabranjuje kratke domaće letove, želi natjerati ljude da putuju vlakovima

Prema prijedlogu zakona, ukinule bi se one rute koje se mogu obaviti vlakom i to za manje od dva i pol sata
Ilustracija
 Stephane De Sakutin/AFP

Francuski zakonodavci odlučili su zabraniti letove na kratke relacije unutar zemlje tamo gdje postoje alternative vlakovima čime pokušavaju smanjiti emisije ugljika, piše BBC.

Tijekom vikenda zastupnici su glasali za prijedlog zakona o ukidanju onih ruta koje se mogu obaviti vlakom i to za manje od dva i pol sata.

Međutim, to neće utjecati na povezane letove.

O planiranim mjerama još će se jednom glasati u Senatu prije nego što postanu zakoni.

Zrakoplovne tvrtke širom svijeta ozbiljno su pogođene pandemijom koronavirusa, a internetska stranica Flightradar24 izvještava da je broj letova u prošloj godini pao za gotovo 42 posto u odnosu na 2019. godinu.

Mjere bi mogle utjecati na putovanja između Pariza i ostalih gradova, uključujući Nantes, Lyon i Bordeaux.

No, francuska vlada suočila se sa zahtjevima da uvede još stroža pravila na domaćim letovima.

Građanska konvencija o klimi, koju je predsjednik Emmanuel Macron osnovao 2019. godine, a uključuje 150 predstavnika javnosti, predložila je ukidanje putovanja avionom tamo gdje su dostupna putovanja vlakom koja traju manje od četiri sata.

Glasanje u subotu uslijedilo je nekoliko dana nakon što je francuska vlada više nego udvostručila svoj udio u Air Franceu. Vlada je prethodno ponudila 7 milijardi eura zajmova kako bi pomogla zrakoplovnoj kompaniji da prebrodi pandemiju, tj. lockdown koji je uveden nakon njezina izbijanja, iako je francuski ministar gospodarstva rekao da se to financiranje odnosilo na situaciju u kojoj je tvrtka ukinula neke svoje domaće letove.

Ovo nije prvi put da se uvode slične mjere.

Prošle je godine Austrian Airlines zamijenio liniju leta između glavnog grada Beča i grada Salzburga pojačanom linijom vlakova, nakon što je kompanija dobila vladinu financijsku pomoć u koju je bila ugrađena odredba u smanjenju ugljičnog otiska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:06