RAT GENERACIJA

Klinci s Reddita napali vukove s Wall Streeta na njihovu terenu i ne ide im loše: Menadžeri lešinarskih fondova u panici

‘To je generacijska borba, redistributivna, koja se sastoji od pljačke bogatih da bi se dalo siromašnim milenijalcima‘
Trgovina Gamestop
 Mairo Cinquetti/NurPhoto via AFP

Dionice jedne američke tvrtke za videoigre porasle su više od 300 posto u proteklih tjedan dana što je rezultat borbe između privatnih i profesionalnih ulagača, piše BBC.

Fizička trgovina videoigara Gamestop vjerojatno je nešto poput relikvije u svijetu koji se posve preselio na internet. No, njezine su dionice na burzi u New Yorku u srijedu porasle za dodatnih 116 posto.

Analitičari za to odgovornima smatraju tehnološki potkovane mlade trgovce za koje kažu da preuzimaju hedge fondove što je sukob koji ima generacijski prizvuk.

Bitka je to između profesionalaca s Wall Streeta i vještih investitora koji koriste platforme društvenih mreža poput Reddita. I u ovom trenutku su nadmoćni i imaju prednost.

Čini se čudnim, kaže Neil Wilson s Markets.com: "Vidimo neke stvarno smiješne poslove u nekim zakutcima tržišta."

"Hoće li ovo završiti loše?", pita Thomas Hayes, generalni direktor hedge fonda Great Hill Capital. "Naravno. Ali ne znamo kada."

Što povećava cijenu Gamestopa? Sigurno ne dobre vijesti iz same tvrtke. Gamestop - koji je jedan profesionalni investitor opisao kao "neuspješnu trgovinu sa sjedištem u trgovačkim centrima" - ostvario je gubitak od 795 milijuna dolara 2019., a vjerojatno i nekoliko stotina više u 2020. godini.

Ali to nije odvratilo vojsku trgovaca s društvenih mreža, s pristupom besplatnim i jeftinim platformama za trgovanje, poput Robinhooda, i koji vjerojatno tijekom lockdowna imaju puno slobodnog vremena. Razmjenjivali su savjete i povećavali cijene putem Redditovog chata Wallstreetbets.

Gamestop nije jedina dionica koja ih zanima - Blackberry, AMC i Nokia Oyjis su još neke - ali trenutno traje bitka između Golijata poput hedge fondova i velikih ulagača, te Davida kojeg čine Redditovi privatni igrači.

Ključno za ono što se događa je "kratki spoj", pri čemu, recimo, hedge fond posuđuje dionice tvrtke od drugih ulagača u uvjerenju da će cijena dionica pasti.

Hedge fond prodaje te posuđene dionice na tržištima, primjerice, po 10 dolara, čeka dok ne padnu na 5 dolara i otkupljuje ih natrag. Posuđene dionice vraćaju se prvobitnom vlasniku, a hedge fond ostvaruje dobit.

To je pomalo pojednostavljena teorija.

Gubici od dvije milijarde dolara

Gamestop je tvrtka čije su dionice na Wall Streetu trenutno najizloženije ovakvim burzovnim špekulacijama, a smatra se da je oko 30 posto dionica u rukama zajmoprimaca hedge fondova. No, Redditovi maloprodajni ulagači upustili su se u mahnito kupovanje dionica i trgovanje opcijama - povećavajući cijenu i stavljajući profesionalce u 'kratkoročni pritisak' (short squeeze).

U ovom intenzivnom trgovačkom okruženju, veliki ulagači s Wall Streeta vraćaju se na tržište kako bi ograničili svoje gubitke - a potražnja će još više povećati cijenu. Jedan hedge fond, Melvin Capital Management, navodno je trebalo spašavati s više od dvije milijarde dolara kako bi se pokrili gubici na nekim dionicama, uključujući Gamestop.

Za mnoge investitore s Reddita nije stvar samo u zarađivanju novca. Oni su namirisali krv.

Nakon čitanja tema s Reddita analitičar Neil Wilson kaže da je bitka malih trgovaca s Wall Streetom očito osobne naravi.

"Među mnogim čudnim aspektima ove priče, ono što je toliko neobično je osobito aktivni angažman trgovaca koji pumpaju cijene dionica. Izgledaju vraški zaokupljeni prelaskom na Wall Street, čini se da mrze hedge fondove, a chatovi su prepuni uvreda o novcu 'boomera'.

"To je generacijska borba, redistributivna, koja se sastoji od pljačke bogatih da bi se dalo siromašnim milenijalcima."

Ali mnogi veliki investitori odbijaju popustiti i nastavljaju držati svoje dionice Gamestopa na najnižim cijenama. Vjeruju da će plima uključiti Redditov instinkt krda i da će se dionice Gamestopa vratiti na normalnu razinu.

"Ovo nisu uobičajena vremena i iako je ova stvar s Redditom fascinantna za gledanje, ne mogu si pomoći, ali mislim da ovo za neke vjerojatno neće dobro završiti", rekao je strateg Deutsche Banka Jim Reid.

Suze i glavobolje

Za veterane na burzi to je primjer ludila špekulativnog trgovanja koje može završiti samo suzama. A za regulatore je to glavobolja, jer bi oni trebali smanjiti tržišnu manipulaciju.

Jacob Frenkel, bivši odvjetnik u SEC-u, Komisiji za vrijednosne papire i burze, tom je glavnom američkom financijskom regulatoru rekao: "Takva nestabilna trgovina potaknuta mišljenjima gdje se čini da malo korporativnih aktivnosti opravdava kretanje cijena upravo je ono od čega se sastoje istrage SEC-a. "

Međutim, drugi stručnjaci vjeruju da legija ulagača s Reddita predstavlja generacijski pomak u stavu prema novcu i korištenju nove tehnologije.

"Mislim da ovo nije moda", rekao je John Patrick Lee, stručnjak za ulaganje u videoigre u VanEcku. "Trgovac na malo neće se oslanjati na Wall Street kako bi upravljao svojim novcem i definitivno sada vidim antagonistički odnos između stare garde Wall Streeta i pojedinačnih trgovaca kojih ima sve više", rekao je.

Pripremila Silvija Novak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2023 14:10