LEGALNA VUTRA

'KLINCI TO MASOVNO KORISTE' Opasni 'biljni tamjan' novi narko hit u Srbiji, a uvoze ga iz Hrvatske!

 ThinkStock

Drhtavica, mučnina, gubitak svijesti, povraćanje, nemogućnost hodanja. To su, kako piše Blic , posljedice konzumacije biljnog tamjana, koji se pojavio na tržištu Srbije, a uvozi se navodno iz Hrvatske.

Preparat nije na popisu opojnih droga, dostupan je u slobodnoj prodaji i sve je popularniji među mladima koji ga koriste kao legalnu drogu.

Liječnici upozoravaju da je riječ o opasnoj supstanciji, no zasad nije izvjesno njezino povlačenje s tržišta.

'Ako dobijemo potvrdu da je u pitanju droga, Sanitarna inspekcija će odmah na granici zabraniti njezin uvoz u zemlju', kažu u srbijanskoj Tržišnoj inspekciji.

'Mi ćemo reagirati čim dobijemo signal da trebamo povući biljni tamjan s tržišta. Tu odluku moraju donijeti MUP Srbije, koji je glavni kada su u pitanju sve vrste droga, kao i Sanitarna inspekcija, koja je zadužena za kontrolu biljaka. Čim budemo dobili obavijest da je u pitanju droga, inspekcija će reagirati', dodaju u inspekciji.

Blic na beogradskoj Vojnomedicinskoj akademiji doznaje da su proteklih dana ondje provođene analize čiji bi rezultati uskoro trebali biti dostavljeni MUP-u i srbijanskom ministarstvu zdravlja, a tek nakon toga moglo bi doći do stavljanja biljnog tamjana na spisak narkotika.

Također, reporteri Blica u srijedu su u jednoj prodavaonici u samom središtu Beograda bez ikakvih problema i objašnjavanja kupili paketić tamjana s aromom, a uz to su dobili i karton koji se koristi kao filter. Gram košta 1.300 dinara (nešto više od 80 kuna), a sadržaj vrećice i izgledom podsjeća na marihuanu.

Koristi se tako što se smota u rizlu ili komad papira, zapali i puši kao cigareta. Nakon nekoliko povučenih dimova, slijede simptomi opisani na početku ovog članka.

'Ovaj je problem vrlo ozbiljan. Kao roditelj imam obvezu utjecati na širenje svijesti o tome. Klinci to masovno koriste, a ne znaju što dolazi poslije. Kupuju ga djeca od 13 do 17 godina i to je strašno. Vuče ih to što je efekt jači i kraći, što se ne može prepoznati na testovima', priča roditelj troje djece koji je želio ostati anoniman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:57