MILO ZA DRAGO

Ključa ozbiljan sukob Amerikanaca i Irana, Biden otvoreno zaprijetio Teheranu: ‘Budite spremni...‘

Pod Bidenovom administracijom SAD je četiri puta vojno odgovorio na napade milicija koje podupire Iran u Siriji i Iraku

Američki vojnici u Siriji

 Delil Souleiman/Afp/Profimedia/Delil Souleiman/afp/profimedia

Proiranske milicije odbacile su američka upozorenja i pokrenule nove zračne napade na dvije američke baze u istočnoj Siriji, u kojima je ozlijeđen američki vojnik. Washington je ranije upozorio Teheran da neće stajati po strani dok Iran ubija Amerikance u Siriji.

"Sjedinjene Države ne žele sukob s Iranom, ali budite spremni na to da ćemo snažno reagirati kako bismo zaštitili naše ljude", rekao je američki predsjednik Joe Biden u petak. Akcije milicije nastavile su se i nakon upozorenja američkog predsjednika.

Serija napada "milo za drago" počela je nakon što su proiranski militanti u četvrtak dronovima napali američke snage u blizini Hasake u sjeveroistočnoj Siriji, ubivši američkog izvođača radova i ranivši šest drugih Amerikanaca. SAD je na taj napad odgovorio poslavši zrakoplove F-15 da bombardiraju dvije lokacije u Siriji za koje vjeruju da ih koriste skupine povezane s Iranom za skladištenje vozila i zrakoplovne opreme. Nekoliko sati kasnije militanti su ispalili 10 raketa na Green Village u istočnoj Siriji, pogodivši stambenu kuću i ranivši dvije žene i dvoje djece.

Američka vojska ima oko 900 vojnika stacioniranih u Siriji i 2500 u Iraku u sklopu misije protiv Islamske države. Pod Bidenovom administracijom SAD je četiri puta vojno odgovorio na napade milicija koje podupire Iran u Siriji i Iraku.

Intenzivan porast napada uslijedio je nakon što su dva tjedna ranije Saudijska Arabija i Iran, uz posredovanje Kine, dogovorile ponovno uspostavljanje odnosa, nakon sedam godina neprijateljstava koja su ugrožavala stabilnost i sigurnost u Perzijskom zaljevu. Također, prije nekoliko dana Saudijska Arabija je obnovila odnos i sa Sirijom, nakon prekida diplomatskih odnosa prije više od desetljeća. Utjecaj SAD-a, koji je dugo dominirao Bliskim istokom, polako je počeo kopnjeti u regiji.

"Amerika definitivno gubi sposobnost isključivog oblikovanja smjera u regiji", rekla je za WSJ Yasmine Farouk, suradnica na Institutu za javnu politiku Baker, dodavši da je SAD ipak još uvijek najmoćniji sigurnosni partner Bliskog istoka. Izrael, Jordan i Egipat primaju milijarde dolara američke sigurnosne pomoći, a SAD također nastoji ujediniti nacije Bliskog istoka koje nemaju službene odnose, poput Izraela i Saudijske Arabije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:28