UKRAJINSKE SLABOSTI

Ključna bitka rata: ‘Ako Rusi tu ostvare cilj, ta pobjeda će biti jednaka osvajanju Kijeva‘

Dok svi naglašavaju neočekivanu slabost Putinovih snaga, nedovoljno je informacija o tome u kakvoj su formi ukrajinske snage...
 Genya Savilov

Dok svi naglašavaju neočekivanu slabost Putinovih snaga, nedovoljno je informacija o tome u kakvoj su formi ukrajinske snage.

Ugledni Financial Times razgovarao je s više zapadnih vojnih stručnjaka: više od tri tjedna od početka ruske invazije ishod je sve samo ne izvjestan. Ruska vojska uspjela je osvojiti samo jedan veliki grad, Herson, Mariupolj pruža otpor i nakon 24 dana opsade i raketiranja. Iako su Rusi zauzeli dijelove teritorija Ukrajine na jugu, istoku i sjeveru, Kijev se čini sve nedodirljiviji. No to može biti samo privid, jer se ukrajinske slabosti slabije vide.

Sidharth Kaushal, vojni analitičar britanskog Royal United Services Instituta, podsjeća na zimski rat Rusije protiv Finske 1940.: nakon mjeseci iscrpljujućih borbi Rusi su ipak pobijedili.

Raspon pažnje

Bez inozemne vojne pomoći Ukrajina ne bi tako dobro stajala, uništene su stotine ukrajinskih tenkova i vozila, tvrdi jedan dužnosnik NATO-a, ljudski gubici su im veći nego što govore. "Ovo se mora riješiti što je prije moguće, inače će se ukrajinski borci suočiti s ruskim tenkovima samo s mašinkama", upozorava Paul Grod, šef Ukrajinskog svjetskog kongresa. Rusija cilja na tvornice streljiva, nedavno su gađali tvornicu zrakoplova Antonov, tvornicu oružja Artem kod Kijeva i pogon za popravak zrakoplova kod Lavova. Ukrajina dobiva veliku vojnu i financijsku podršku, ali pitanje je hoće li ona opstati na dulji rok. Putin se često oslanja na to da će Zapad imati kratak raspon pažnje i da će se s novom krizom okrenuti novim problemima, ukazuje za The Times ekspert za istočnu Europu Mark Galeotti.

Javnost dobiva nepotpunu sliku jer Ukrajina pobjeđuje u informacijskom ratu, društvenim mrežama šire se tisuće fotografija uništenih ruskih tenkova koje su snimili Ukrajinci. Ruski zapovjednici zaplijenili su vojnicima mobilne telefone. Htjeli su održati veću kontrolu nad informacijama, a umjesto toga stvorili su prazninu koju je popunio ukrajinski sadržaj.

Vojni rok ruskih vojnika istječe 1. travnja. Mnogi bi mogli biti pod pritiskom da potpišu ugovore i ostanu. Sredinom travnja mogli bismo vidjeti nastavak velikih ruskih vojnih operacija, očekuje Gustav Gressel iz think thanka Europskog vijeća za vanjske odnose.

Put do pobjede

Možda najveća taktička ranjivost Ukrajine je Operacija združenih snaga (JFO): najelitniji dio ukrajinskih snaga raspoređen je zapadno od Donjecka i Luhanska. Rusija nastoji opkoliti ukrajinske trupe, tumače analitičari, i odsjeći ih od Kijeva. To bi bila jednaka pobjeda kao zauzimanje Kijeva: vojni teoretičar Carl von Clausewitz smatrao je uništenje vojske, a ne zauzimanje gradova, kao najbrži put do pobjede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:35