TKO IMA PREDNOST?

Ključna bitka za Donbas: Rusi dovode nove trupe i oružje, čeka ih 40.000 prekaljenih ukrajinskih vojnika

Većina borbi trebala bi se voditi na otvorenom prostoru, što daje izvjesnu prednost ukrajinskim snagama

Ruski borbeni helikopter Kamov Ka-52 i ukrajinski vojnik u rovu

 Profimedia/Afp

Stanovnici istočne Ukrajine svjesni su da će ruska čizma svakog trenutka stupiti na njihovo ozemlje. Znaju to, čini se, čak i psi koji laju čim se u daljini začuje tutnjava teške artiljerije.

Stotine tisuća ljudi već je izbjeglo u sigurnije regije na zapadu zemlje, no sateliti su nesmiljeni i pokazuju kako se kolone ruskih borbenih vozila kreću prema istočnim dijelovima.

Ukopane ukrajinske snage

Novinar BBC-a javlja kako se i u Donbasu vidi kako Ukrajina okuplja vojnu opremu na tom području, uključujući oklopna vozila i dalekometnu protuzračnu obranu, no ni približno u količinama koje na istom terenu gomila Rusija. Dodaje kako su dvije mogućnosti, da Ukrajina bolje skriva svoju taktiku ili naprosto ima manje naoružanja, a obje se čine podjednako točne.

Istovremeno, mnogi vjeruju kako se borbom na istočnom frontu ulazi u završnicu rata, ali i da će ona biti krvava. Većina borbi trebala bi se voditi na otvorenom prostoru, što daje izvjesnu prednost ukrajinskim snagama koje su se već ukopale na obrambenim pozicijama.

BBC je dobio pristup jednoj takvoj točki ukrajinske artiljerijske obrane. Pišu kako su s nervozom iščekivali zračni napad, no primijetili su kako su ukrajinske snage dobro opremljene. Primijetili su vozila s radarima, protuzračnim topovima i strojnicama, no zamoljeni su da ih ne snimaju. Bilo je tu i podosta artiljerije kratkog dometa, poput lansera raketa Stinger, raketa zemlja-zrak. Sve to naoružanje spremno je odmah djelovati uđe li kakva bespilotna letjelica ili ruski borbeni zrakoplov u ukrajinski zračni prostor. Stoga napominju kako je takvo naoružanje, od kojeg je dio pristigao sa Zapada, imao presudan utjecaj na ovaj rat jer je spriječio da Rusija ovlada ukrajinskim nebom.

Ukrajinska artiljerija se zasad pokazuje vrlo učinkovitom. Za razliku od Rusije, koja je formirala velike linije teške artiljerije, Ukrajina se okrenula strategiji malih, ali veoma mobilnih i izvanredno pripremljenih artiljerijskih jedinica. Kako svjedoči jedan od ukrajinskih vojnika, Volodimir, ove postrojbe često mijenjaju svoje lokacije kako ne bi postali mete ruske paljbe.

- Ako ostanemo na jednoj lokaciji više od nekoliko dana, postajemo meta - ispričao je dodavši kako ukrajinska artiljerija cilja isključivo rusku artiljeriju, dok Rusija uglavnom gađa sela i gradove. Smatra kako je razlog tomu što žele Ukrajince natjerati da paničare i da se predaju.

Visok moral branitelja

Vjeruje se kako će se Rusija morati žestoko boriti kako bi ostvarila napredak protiv Ukrajine koja, sve je jasnije, ima vrlo učinkovitu artiljeriju i protuzračnu obranu. Također, podaci ukazuju da obje strane imaju gotovo istovjetan broj vojnika u regiji, između trideset i četrdeset tisuća.

Problem je što zapadne obavještajne službe vjeruju kako Rusija namjerava brojčano udvostručiti ili čak utrostručiti svoje snage. To će, dakako, zahtijevati neko vrijeme a Rusija je, smatraju neki analitičari, dosad već izgubila oko 20 posto svoje snage otkako je krenula u invaziju. No, Ukrajina je na to područje postavila neke od svojih najiskusnijih postrojbi s teškim naoružanjem. Umorni su, ali moral im je vrlo visok, piše BBC.

Ujedno, zapadni saveznici Ukrajincima u realnom vremenu šalju sve raspoložive podatke o kretanju ruskih snaga. Čini se tako kako Rusija i dalje ima veliku brojčanu prednost, naročito nakon što je odlučila suziti opseg svojih ratnih djelovanja te se povukla iz okolice Kijeva. To je ujedno dovelo do manje logističkih problema jer je manja crta bojišnica, a samim time i linija koju treba opskrbljivati osnovnim, poput hrane. Ukrajina se mora, pak, boriti s unutarnjim neprijateljima, proruskim separatistima kojih je ovdje na Istoku više nego igdje u državi koja pokušava očuvati suverenitet i teritorijalnu cjelovitost.

Policija, stoga, zaustavlja prolaznike, provjerava njihove mobitele, pokušavaju locirati ruske sabotere koji bi mogli slati fotografije ukrajinskih položaja i strateški važnih objekata Rusima. Te se osobe uhićuju i predaju obavještajnim službama, kaže šef lokalne policijske uprave Col Aleksandar Mališ.

Kopaju se grobovi

- Ne razumijem što im je u glavama. Možda se radi o ruskoj propagandi? Mislim da ćemo nakon ukrajinskog rata morati dobro razmisliti što ćemo učiniti s ljudima koji su pomagali okupatorima naše zemlje - kazao je dodavši da se radi o dijelu ruskog "hibridnog rata" protiv Ukrajine.

Nekoliko istočnih gradova već je snažno pogođeno, a na groblju u Kramatorsku novinari su svjedočili kopanju grobova za više od 50 civila i vojnika koji su poginuli u napadu na željezničku stanicu.

Aleksandar Tislanko jedan je od žrtava, imao je 34 godine. Njegova majka Tatjana rekla je kako je život posvetio obrani svoje Ukrajine.

- Za mene je ovo gubitak kojeg neću moći zaboraviti. Proklinjem Vladimira Putina! - kazala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:57