‘NEĆE BITI LAKO...‘

Ključni detalji novog paketa sankcija EU - na udaru i najveća ruska banka, Von der Leyen poručila: ‘Rusija tone!‘

Sankcionirat će se i visoki vojni dužnosnici i pojedinci koji su počinili zločine u Buči te odgovorni za opsadu Mariupolja

Red na bankomatu Sberbanke

 Ramil Sitdikov/Sputnik via AFP

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila je u srijedu u Strasbourgu prijedlog novih sankcija protiv Rusije koje uključuju zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije u roku od šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine, sankcioniranje počinitelja zločina u Buči te odgovornih za opsadu Mariupolja.

U sklopu šestog paketa sankcija također je isključivanje najveće ruske banke Sberbanka iz SWIFT-a, zabrana emitiranja trima ruskim medijima u EU-u i zabrana lobiranja za ruske kompanije. Sankcionirat će se visoki vojni dužnosnici i pojedinci koji su počinili zločine u Buči te odgovorni za opsadu Mariupolja.

Važan signal

''To šalje još jedan važan signal svim počiniteljima rata u Kremlju: mi znamo tko ste i bit ćete pozvani na odgovornost'', poručila je von der Leyen, piše Guardian.

“Uvodi se potpuna zabrana uvoza ruske nafte koja se dostavlja brodovima ili naftovodima, sirove ili prerađene. Želimo osigurati postupno uvođenje zabrane na uredan način koji će omogućiti nama i našim partnerima da osiguraju alternativnu opskrbu sirove nafte unutar šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine”, izjavila je u Ursula von der Leyen u svom govoru u Europskom parlamentu.

“Tako ćemo povećati pritisak na Rusiju, a istodobno minimizirati kolateralnu štetu za nas i naše partnere diljem svijeta”, dodala je.

Von der Leyen je istaknula da gospodarstvo EU-a mora ostati snažno kako bi bilo u stanju pomoći Ukrajini.

'Rusija tone'

“Sa svim ovim koracima, lišavamo rusko gospodarstvo sposobnosti da se diversificira i modernizira. Putin je htio izbrisati Ukrajinu sa zemljopisne karte. Jasno je da neće uspjeti, naprotiv, Ukrajina se podigla i ujedinila, a njegova vlastita zemlja Rusija tone”, rekla je von der Leyen.

''U posljednjem paketu sankcija krenuli smo s ugljenom. Sada se bavimo našom ovisnošću o ruskoj nafti. Budimo jasni: neće biti lako. Neke zemlje članice snažno ovise o ruskoj nafti. Ali jednostavno moramo poraditi na tome.

Na taj način maksimiziramo pritisak na Rusiju, dok u isto vrijeme minimiziramo kolateralnu štetu za nas i naše partnere diljem svijeta. Jer da bismo pomogli Ukrajini, naše vlastito gospodarstvo mora ostati snažno”, poručila je von der Leyen.

Ona u svom govoru nije spomenula izuzeće za Mađarsku i Slovačke, dvije članice koje su najviše ovisne o ruskim energentima, što se ranije spominjalo.

Dvije temeljne ideje

Predsjednica Komisija kaže da ukrajinska borba protiv ruskih agresora afirmira dvije temeljne ideje, prva je da su sami Ukrajinci gospodari svoje budućnosti, a druga je da se u obzir uzima međunarodno pravo, a ne pravo sile.

“Putin mora platiti visoku cijenu za svoju brutalnu agresiju. Budućnost Europske unije također se piše u Ukrajini”, istaknula je von der Leyen.

Predsjednica Komisije je predložila da se počne raditi na ambicioznom paketu za oporavak Ukrajine nakon rata. Očekuje se da će ukrajinski BDP samo ove godine pasti između 30 i 50 posto. Prema procjeni MMF-a, Ukrajini počevši od ovoga mjeseca, trebat će 5 milijardi eura svaki mjesec da bi država mogla funkcionirati, plaćati mirovine, plaće, pružati temeljne usluge.

“Moramo ih podržati, ali to ne možemo učiniti sami. Pozdravljam najavu velike proračunske potpore iz Sjedinjenih Država, a mi ćemo u Europi također napraviti svoj dio”, rekla je von der Leyen.

Veliki paket za obnovu

Veliki paket za poslijeratnu obnovu Ukrajinu zahtijevat će velike investicije. Cilj je riješiti postojeće slabosti ukrajinskog gospodarstva i postaviti temelje za održivi, dugoročni rast, pomoći u borbi protiv korupcije, u usklađivanju s europskim standardima i radikalno povećati proizvodne kapacitete Ukrajine.

“To će donijeti stabilnost i sigurnost koja je potrebna da bi Ukrajina postala privlačno odredište za izravne strane investicije i na kraju popločati put za ukrajinsku budućnost u Europskoj uniji”, zaključila je von der Leyen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:39