RUSI DOLAZE

Ključni grad koji je nedavno oslobođen ponovno je pred padom: ‘Hitno evakuirajte narod!‘

Strateški važno željezničko čvorište opet se našlo na udaru ruskih snaga

Kupjansk

 Andres Gutierrez/Afp/Profimedia/Andres Gutierrez/afp/profimedia

Velike se borbe vode oko grada Kupjanska u regiji oko Harkiva. To je grad koji su odmah početkom rata, u veljači prošle godine, okupirale ruske snage, da bi ga nakon toga u žestokoj protuofenzivi Ukrajinci vratili u rujnu 2022. godine.

No, sada se to strateški važno željezničko čvorište opet našlo na udaru ruskih snaga, a neki analitičari predviđaju da bi se grad ponovno mogao naći pod ruskom okupacijom. Stoga su vlasti u regiji Harkiv najavile djelomičnu evakuaciju civila iz Kupjanska. Linija fronte ponovno se približava gradu, a vlasti strahuju da bi ruska vojska mogla ponovno pokušati zauzeti Kupjansk.

Naime, ovih je dana počela ta dugonajavljivana ruska proljetna ofenziva, a navodno joj je cilj da se do kraja ožujka i početka travnja zauzmu područja na Donbasu koja je Rusija krajem 2022. anektirala, ali ih ne kontrolira. Ukrajina je tako poduzela evakuiraju tzv. "ranjivih skupina" - djece, starca, invalida i bolesnika iz Kupjanska zbog ruskog napredovanja na tom pravcu.

image

Kupjansk

Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

- Obvezna je evakuacija obitelji s djecom te starijih i nepokretnih osoba jer ruske snage neprestano bombardiraju taj teritorij - objavio je guverner Harkiva Oleh Sinjehubov.

Prema informacijama tamošnje vojne uprave, u gradu je 812 djece te 724 osobe s invaliditetom. No, za sada, kaže Sinjehubov, za "ostalo stanovništvo evakuacija nije obavezna". Prije rata u Kupjansku je živjelo oko 25 tisuća ljudi. Posljednjih tjedana Rusi kontinuirano napadaju ukrajinske položaje na potezu Kupjanska, kao i na nekoliko drugih pravaca na istočnoj bojišnici, te su, sudeći prema izvješćima s obje strane, uspjeli pomaknuti liniju bojišnice do prilaza Kupjansku.

Američki institut za proučavanje rata (ISW) obznanio je da ruske trupe napadaju u malim skupinama sjeveroistočno od Kupjanska. Rusi istovremeno pokušavaju napredovati i južno od Kupjanska, prema gradu Limanu, koji su također prošle jeseni oslobodile ukrajinske trupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:52