TAJNI SASTANAK U ANKARI

Ključni ruski obavještajac doletio na razgovor s Amerikancima, znakovita poruka iz Kremlja

Podaci praćenja letova pokazuju da je zrakoplov ruske vlade sletio u Ankaru iz Moskve oko 08.30 sati po GMT-u

Avion ruske vlade i Sergej Nariškin

 Profimedia/

Ruski i američki dužnosnici održali su u ponedjeljak nenajavljene razgovore u turskoj prijestolnici, objavio je ruski list Kommersant pozivajući se na neimenovane izvore, u vrijeme visokih napetosti između Moskve i Washingtona zbog rata u Ukrajini.

Turski dužnosnik odbio je komentirati navode o razgovorima, dok je odgovor glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova bio jednako kratak, ali ipak znakovit.

- Ne mogu niti potvrditi, niti opovrgnuti ovu informaciju, rekao je Peskov koristeći se popularnom kovanicom koja daje naslutiti da se nešto ipak događa.

Podaci praćenja letova pak pokazuju da je zrakoplov ruske vlade sletio u Ankaru iz Moskve oko 08.30 sati po GMT-u.

Yoruk Isik, geopolitički analitičar instituta Bosphorus Observer iz Istanbula, rekao je da se takvim zrakoplovom uobičajeno služi ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov koji je sada na samitu G20 u Indoneziji te Sergej Nariškin, čelnik obavještajne službe SVR (zadužene za inozemstvo).

Kommersant nije naveo o čemu se razgovaralo.

Turska je često nastojala posredovati između Moskve i zapada od početka ruske invazije na Ukrajinu i u srpnju je pomogla ispregovarati rusko-ukrajinski sporazum o izvozu žita iz blokiranih luka na Crnome moru.

Vijest o razgovorima objavljena je u vrijeme kada Ujedinjeni narodi nastoje osigurati da se 19. studenoga obnovi izvoz žita prema tom sporazumu i kada Washington pritišće Moskvu da pusti iz ruskih kaznionica američku košarkašicu Brittney Griner te bivšeg marinca Paula Whelana u mogućoj razmjeni zatvorenika sa Sjedinjenim Državama.

Podsjetimo, informacije o tome da se vode zakulisni razgovori Rusije i SAD-a u zapadnim medijima pojavile su se još prije nekoliko tjedna, a u njima su navodno sudjelovali savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Jake Sullivan i Nikolaj Patrušev, savjetnik za nacionalnu sigurnost u Kremlju.

No, čini se da razgovori do sada nisu dali nekog rezultata. Naime, upravo je Sullivan rekao u četvrtak da Moskva ne pokazuje spremnost za produktivne razgovore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:38