STEVE BANNON

KLJUČNI SAVJETNIK DONALDA TRUMPA IZBAČEN IZ VIJEĆA ZA NACIONALNU SIGURNOST 'Nema više potrebe da bude tamo, on je samo morao paziti na Flynna'

 REUTERS

Kontroverzni savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, Steve Bannon, više neće biti član Vijeća za nacionalnu sigurnost, javlja Bloomberg.

Bannon, nekadašnji čelnik ekstremnog desničarskog portala Breitbart, ušao je u Bijelu kuću kao osoba od velikog povjerenja predsjednika Trumpa, a uskoro je imenovan i stalnim članom Vijeća.

Njegovo imenovanje je iznenadilo analitičare, pogotovo u svjetlu činjenice da su čelnici obavještajne zajednice i združenog stožera istovremeno maknuti s popisa stalnih članova, te su postali pridruženi članovi, koje se poziva 'po potrebi'.

U danas najavljenoj reorganizaciji Vijeća, koju je Bloombergu prenio izvor blizak birokratskoj proceduri reorganizacije, Bannon će biti uklonjen iz Vijeća, dok su direktor obavještajne zajednice Dan Coats i načelnik združenog stožera general Joseph Dunfort vraćeni među stalne članove Vijeća.

Izvor blizak Trumpovoj administraciji tvrdi kako je jedini razlog zašto je Bannon bio u Vijeću da pazi na Trumpovog bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost, Michaela Flynna, te da njegovo prisustvo sad više nije neophodno.

Podsjetimo, Flynn je napustio poziciju savjetnika za nacionalnu sigurnost nakon što je izašlo u javnost kako je predsjedniku i podpredsjedniku zatajio prirodu svojih razgovora s ruskim veleposlanikom u SAD-u, Sergejem Kisljakom, koji su se odvili prije inauguracije.

Na njegovo mjesto imenovan je general pukovnik Herbert Raymond McMaster, vrhunski vojni stručnjak koji je često bio u sukobu s nadređenima jer se nije suzdržavao od iznošenja nepopularnih stavova.

McMaster je preuzeo i čelno mjesto u Vijeću za nacionalnu sigurnost, a u novoj reorganizaciji stoji i kako za sazivanje sjednica može ovlastiti i savjetnika za domovinsku sigurnost, Toma Bosserta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:01