ŠUŠKANJA ISTINITA?

Knjiga političkog analitičara izazvala veliku pažnju Francuskoj: ‘Tko zapravo vodi našu zemlju?‘

Biografija Emmanuela Macrona koju je napisao politički dopisnik Le Figaroa objaviti će se 6. svibnja
Emmanuel Macron i njegova supruga Brigitte
 Ludovic Marin

Brigitte Macron, supruga francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, na njega ima veliki politički utjecaj, stoji u najnovijoj knjizi političkog dopisnika francuskog dnevnog lista Le Figaro.

Emmanuel Macron, Vérités et Légendes (Emmanuel Macron, Istina i legende) koju je napisao Arthur Berdah, potvrđuje ono o čemu se već dugo vremena šuškalo u Parizu i Elizejskoj palači.

U velikom intervjuu kojeg je Macron dao autoru za potrebe knjige, predsjednik otkriva da je supruga ''relej'' između njega i javnog mijenja. Za Brigitte kaže da je ona ključni savjetnik s vlastitom ''senzibilnošću''.

''Slušam što osjeća, što govori i što joj se govori. Ona me poznaje i vjerujem njezinoj prosudbi. Bilo bi pogrešno reći da ona nema nikakvu ulogu i nema utjecaja na mene'', rekao je Macron.

U Elizejskoj palači kruže informacije da Brigitte ima pravo glasa u preslagivanjima u vladi i važnim odlukama u unutarnjim politici. Međutim, u intervju s novinarom Le Figaroa, Macron je prvi puta to i otvoreno priznao.

Berdah je napisao kako se Brigitte i predsjednik ne slažu uvijek oko svega, ali kako na kraju on slijepo vjeruje samo njoj, jedinoj osobi koja pažljivo sluša u kriznim vremenima.

''Ona dijeli sve u mom životu, od jutra do večeri'', rekao je Macron.

U biografiji Macrona autor piše da Brigitte ''čita i potvrđuje'' svaku riječ svakog govora kojeg drži dok sjedi na snimkama njegovih televizijskih obraćanja naciji. U velikom broju slučajeva ona Macronu daje digresije za pojednostavljenje govora u rješavanju socijalnih pitanja.

''Ona ne intervenira kada je riječ o pregovorima o miru na Bliskom istoku ili podjeli milijarde eura iz plana obnove nakon koronavirusa. Ali se ne libi dati svoje mišljenje o pitanjima društva i socijalnim pitanjima.'', piše Berdah.

Također, u knjizi piše da se Macronova supruga sukobila s osobljem Elizejske palače koji su predsjednika odsjekli od javnog mijenja.

Macron (43) je Brigitte (68) upoznao 1993. u srednjoj školi ''Lycee La Providence'' u Amiensu na sjeveru Francuske dok je bio tinejdžer. Ona je tada radila kao nastavnica koja je priredila školsku predstavu u kojoj je Macron imao glavnu ulogu. Bila je udana, već je rodila troje djece, ali je ostavila supruga bankara i započela vezu s budućim predsjednikom kada je Macron navršio 18 godina – na zgražanje njihovih obitelji. Unatoč protivljenju Macronove majke, par se udao 2007. godine.

Isječci Macronove biografije objavljeni su u petak u Le Figarou, no konačna objava knjige zakazana je za 6. svibanj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 03:25