MAĐARSKI ZAKON

Knjižara kažnjena zbog dječje knjige o homoseksualnoj obitelji: ‘Stavili su je među druge bajke‘

Knjiga priča Lawrencea Schimela i Eline Brasline morala bi imati posebnu oznaku da ‘ne predstavlja normalnu obitelj‘, rekli su iz vlade
 Ilustracija/Estelle Ruiz/Hans Lucas/Hans Lucas via AFP

Mađarska knjižara kažnjena je s oko 700 eura zbog dječje knjige koja govori o homoseksualnoj obitelji, a nije bila propisno označena kao ona koja "ne predstavlja normalnu obitelj", piše u srijedu agencija France presse.

Knjiga priča Lawrencea Schimela i Eline Brasline morala bi imati posebnu oznaku da "ne predstavlja normalnu obitelj", rekao je u utorak šef vladina ureda za okrug Pešta Richard Tarnai za provladin televizijski kanal Hir.

Djelo "Rano jednog jutra" ("Early One Morning"), govori o LGBTQ obitelji i objavila ju je nevladina organizacija Zaklada za dugine obitelji.

Knjižara je prekršila zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, prema jednom dužnosniku, i ona mora platiti globu od 250.000 forinti.

"Tu knjigu su stavili među druge bajke i tako prekršili zakon", navodi Tarnai.

"Prezentacija knjige nije ukazala da priča sadrži obrasce ponašanja koji se razlikuju od tradicionalnih rodnih uloga", dodao je.

Izdavač knjige je izjavio u srijedu da "svaka obitelj zaslužuje imati bajku koja se na nju odnosi".

"Obitelji duginih boja su u potpunosti normalne. Seksualnost roditelja nije tema knjige", dodao je isti izvor na Facebooku.

U Mađarskoj bi u četvrtak na snagu trebao stupiti zakon koji je doživio kritike i u zemlji i u inozemstvu i smatra ga se diskriminirajućim prema LGBT osobama.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen upozorila je u srijedu Mađarsku da mora ukinuti zakon koji zabranjuje školama da koriste materijale za koje se smatra da promiču homoseksualnost ili će se suočiti s punom snagom zakona EU-a.

Zakon koji je uveo mađarski premijer Viktor Orban oštro su kritizirali čelnici Europske unije na prošlomjesečnom samitu, a nizozemski premijer Mark Rutte poručio je Budimpešti da poštuje europske vrijednosti ili napusti Uniju.

Orban, koji je na dužnosti mađarskog premijera od 2010. i čekaju ga izbori sljedeće godine, postao je još konzervativniji i borbeniji u promicanju, kako kaže, tradicionalnih katoličkih vrijednosti pod pritiskom liberalnog Zapada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:05