SVE JE SNIMLJENO

Književnik Salman Rushdie, kojem islamisti prijete od 80-ih, izboden je u New Yorku: ‘Bio je u lokvi krvi, ima više rana‘

Zbog romana "Sotonski stihovi" Rushdie je bio meta islamskih ekstremista te je živio pod lažnim identitetom

Salmana Rushdieja voze u bolnicu

 Handout/Afp

Čuveni književnik i autor niza svjetski poznatih romana Salman Rushdie u petak je napadnut tijekom predavanja koje je držao u New Yorku, javlja Washington Post.

Nepoznati muškarac je na pozornici napao Rushdieja te ga ubo oštrim predmetom u vrat, objavila je pak njujorška policija.

Književnik je potom pao, a na Twitteru je objavljen i video na kojemu se vidi kako Rushdieja na nosilima prebacuju do helikoptera koji ga je prevezao u bolnicu. Njegovo stanje zasad nije poznato, no guvernerka države New York Kathy Hochul poručila je da "Rushdie dobiva u bolnici svu pomoć koja mu je potrebna".

Kasnije je objavljeno da je književnik podvrgnut operaciji.

image

Salmana Rushdieja voze u bolnicu

Handout/Afp

Liječnik koji je bio na događaju na kojem je Rushdie napadnut, rekao je da je pisac zadobio nekoliko ubodnih rana, uključujući i jednu u desnu stranu vrata.

Dodao je i da je bio u "lokvi krvi", ali je imao puls.

Napadač na književnika je odmah obuzdan i uhićen, potvrdila je policija.

Rushdie je zbog svojeg romana "Sotonski stihovi" (objavljen 1988. godine) primio prijetnje smrću iz Irana i niza drugih muslimanskih zemalja krajem 1980-ih, a godinama je živio pod lažnim identitetom uz policijsko osiguranje.

Konkretno, tadašnji lider Irana ajatolah Homeini proglasio je fetvu, to jest edikt, kojim se pozivalo na Rushdiejevu smrt. Štoviše, jedna iranska religiozna fundacija za Rushdiejevu glavu ponudila je nagradu od 3 milijuna dolara.

Sama Islamska Republika Iran se nakon više od dva desetljeća ipak distancirala od Homeinijeve fetve.

Zbog "Sotonskih stihova", koje su muslimani doživjeli kao izrugivanje njihove vjere i proroka Muhameda, na Rushdieja je pokušano nekoliko neuspješnih atentata, a prijevod njegove knjige na japanski jezik životom je platio prevoditelj Hitoshi Igarashi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2022 22:39