StoryEditor
SOLIDARNOST S NIKOLIĆEM

KOALICIJA NOVINARSKIH UDRUGA U SRBIJI STALA U OBRANU HRT-ovog REPORTERA Provladini mediji izložili su ga gnjusnim napadima, brojali su mu krvna zrnca

 Marko Djurica / REUTERS

Koalicija novinarskih udruga u Srbiji osudila je u utorak medijski linč kojem je u toj zemlji izložen reporter HRT-a Dragan Nikolić zbog izvještavanja s protuvladinih prosvjeda u Beogradu.

Nekoliko tisuća ljudi izašlo je u subotu na beogradske ulice nastavljajući niz prosvjeda započetih prije tri tjedna protiv predsjednika Aleksandra Vučića čiju vlast smatraju autoritarnom.

U priopćenju medijske koalicije podsjeća se na izjavu srbijanskog ministra unutarnjih poslova Nebojše Stefanovića koji je rekao da mu je posebno zanimljiv način na koji je sa tog skupa izvještavao HRT.

"HRT-u je bilo važno da kaže kako izvješćuje iz grotla građanskih prosvjeda, samo što nisu pozvali na rušenje vlasti u Srbiji. Takav način izvještavanja je sve samo ne profesionalan", rekao je Stefanović.

Nezadovoljstvo HRT-om je demonstrirao i prodržavni tabloid Informer koji je objavio naslov "Duša prodana: pokatoličeni Srbin euforično izvještavao za HRT" i "najavio početak revolucije".

Medijska koalicija drži da se takvim "neprimjerenim reagiranjem na objektivno izvješćivanje" i "prebrojavanjem krvnih zrnaca vraćamo u devedesete godine".

Pozivamo sve medije da prestanu s praksom prozivanja novinara koji ne dijele njihovo neprofesionalno opredjeljenje, a na političare da se obuzdaju od stvaranja ambijenta u kojem su takvi ispadi provladinih medija dobrodošli, stoji u priopćenju.

Medijsku koaliciju čine Nezavisna udruga novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija onlajn medija i Asocijacija Lokal pres, koje ukupno imaju više od 6000 članova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2020 07:11