UKIDANJE JAVNOG NOVCA

Koalicijski partneri se distanciraju od Janše nakon njegova udara koji prijeti opstanku STA

Član Janšine i stranke i bivši urednik STA tvrdi da je premijer prijedlogom o ukidanju sredstava agenciji djelovao zakonito
 Yves Herman/POOL/AFP

Dvije od triju stranaka u koalicijskoj vladi premijera Janeza Janše u utorak su se ogradile od namjere vlade da prestane financirati Slovensku tiskovnu agenciju (STA).

Demokratska stranka umirovljenika (DeSUS) priopćila je da se distancira od odluke vlade da prestane s financiranjem nacionalne agencije.

"Uvjereni smo da STA u cjelini ispunjava svoje poslanje i poštuje načela nezavisnog novinarstva", navela je stranka u priopćenju za javnost, dodajući da je ograničenje rada novinara neprihvatljivo, zbog čega će tražiti da se na idućoj sjednici vlade takva odluka povuče.

Od odluke se distancirala i koalicijska Nova Slovenija (NSI) čiji je zastupnik u parlamentu Blaž Pavlin kazao da će o toj problematici tražiti dodatna pojašnjenja, da vjeruju kako je prekid financiranja agencije samo privremen, no da bi agencija ipak trebala dati dodatne podatke o svom poslovanju koje su tražili vlada i njen ured za komunikacije i tisak (UKOM).

Potpredsjednik vlade i predsjednik koalicijske Stranke modernog centra (SMC) Zdravko Počivalšek kazao je međutim kako vlada ima pravo dobiti svu poslovnu dokumentaciju od nacionalne agencije, kako je to preko UKOM-a tražila.

"Bilo bi mudro i odgovorno da obje strane ispune svoj dio odgovornosti, držeći se pri tome svoje nadležnosti i da se tako omogući suradnja vlade i STA", naveo je Počivalšek u svojoj reakciji na spor koji bi mogao poprimiti dimenziju političkog skandala i dovesti do razdora među članovima koalicije vladajućih.

Slovenska tiskovna agencija slavi iduću godinu 30. obljetnicu svog rada, a financira se pretežno 50 posto iz proračuna jer je država kao osnivač dužna financirati njenu djelatnosti kao "javne službe", dok ostatak sredstava dobiva komercijalnim ugovorima.

Iz same agencije tvrde da su UKOM kao i nadzorni odbor prema zakonskim odredbama obavještavali o svim elementima poslovanja, ali da UKOM-u nisu željeli posredovati komercijalne ugovore kojima na tržištu osiguravaju dobar dio svoje djelatnosti.

Tvrde da je vlada preko UKOM-a odbijala razgovore o financiranju agencije za iduću godinu, nije isplatila niti mjesečni obrok financiranja za listopad, a umjesto toga odlukom na dopisnoj sjednici najavila je obustavu financiranja agencije uopće.

Ravnatelj vladinog UKOM-a Uroš Urbanija, član stranke premijera Janše i jedan od urednika u agenciji u vrijeme prve Janšine vlade prije 15-ak godina, tvrdi da je prijedlogom o ukidanju sredstava agenciji djelovao zakonito, kako bi zaštitio državni interes, te dovodi u pitanje transparentnost djelovanja STA agencije.

Zakon koji regulira djelovanje agencije a koji je donijela država kao osnivač nalaže državi da osigura "primjereno financiranje" te ustanove, navodi Urbanija, te tvrdi da je od direktora agencije Bojana Veselinoviča tražio da mu pošalje cjelokupnu poslovnu dokumentaciju kako bi ustanovio koliko je "primjereni" iznos za normalan rad agencije potreban.

Tvrdi da je to tražio više puta, ali dokumentaciju nije dobio, pa je predložio da se financiranje Slovenske tiskovne agencije obustavi.

"Naši višekratni zahtjevi bili su neutemeljeno odbijani", kazao je za medije ravnatelj UKOM-a.

Prema njegovim riječima, zahtijevao je i komercijalne ugovore koje STA sklapa s privatnim tvrtkama u kojima STA objavljuje svoje oglase.

Urbanija sumnja da se na taj način "proračunski javni novac" koji osigurava država "prelijeva u sredstva privatnih tvrtki" jer se oglasi STA u jednim medijima pojavljuju "u ekstremnoj mjeri", dok u drugima uopće ne oglašava.

U STA su u polemici oko poteza vlade naveli da su s vladom i UKOM-om kao i upravnim odborom prema zakonu redovito i u kontinuitetu komunicirali i obavještavali ih o svojim poslovnim aktivnostima, te da odluku vlade smatraju neopravdanom i suprotnom zakonu.

U dopisu koji su uputili Europskoj udruzi novinskih agencija (EANA) i njenim članicama pojašnjavaju okolnosti koje su dovele do odluke vlade i opasnost koju ta odluka ima za poslovnu stabilnost njena rada, te da unatoč tome misle nastaviti sa svojim poslanjem objektivnog izvješćivanja slovenske i međunarodne javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:28