MASAKR U UVALDEU

Kobni propusti u odgovoru policije na pucnjavu: ‘Djeca su zvala 112 iz učionice, broj mrtvih mogao je biti manji‘

Istraga je pokazala je da su za velik broj mrtvih krive "sistemske pogreške" i loše vodstvo

Policajci Uvaldea

 Eric Thayer/AFP

Istraga koju je zakonodavna vlast u Teksasu provela o pucnjavi u školi u Uvaldeu pokazala je da su za velik broj mrtvih u napadu 24. svibnja krive "sistemske pogreške" i loše vodstvo, stoji u izvješću objavljenom u nedjelju.

Istragu napada u kojemu je poginula 21 osoba pokrenuo je odbor Zastupničkog doma u Teksasu i dosad je najopsežniji pokušaj da se otkrije zašto je policiji i drugim službama trebalo više od jednoga sata da interveniraju i suoče se s osamnaestogodišnjim napadačem u osnovnoj školi Robb.

Izvješće pokazuje da se policajci "nisu pridržavali uvježbane procedure u suočavanju s aktivnim napadačem te da nisu spašavanje života nedužnih žrtava stavili iznad vlastite sigurnosti".

U izvješću sastavljenom na 77 stranica stoji da je 376 policajaca pojurilo prema školi u kaosu u kojemu nije bilo jasnoga vodstva niti osjećaja za hitnost situacije. "Odbor u ovoj istrazi nije otkrio drugih ‘negativaca‘ osim napadača", stoji u izvješću. "Naprotiv, otkrili smo sistemske pogreške i vrlo loše donošenje odluka".

"Nedostatak vodstva mogao je biti uzrok gubitka života dok su ranjene žrtve čekale pomoć duže od jednoga sata, a napadač nastavljao pucati", dodaje se u izvješću u kojemu se navode i brojni nedostatci u školi.

Autori izvješća opisuju i "nedostatke i propuste Neovisnog školskog okruga Uvaldea, nekoliko agencija i policajaca", kao i "općenito apatičan pristup" vlasti, što se djelomice može objasniti i propustima u komunikaciji.

image

Ilustracija/Prizor ispred osnovne škole Robb

Brandon Bell/AFP

Djeca, koja su se nalazila u učionicama gdje su počinjena ubojstva, zvala su 911 i tražila pomoć, ali prema izvješću, nitko nije osigurao da interventne snage unutar zgrade koje su donosile ključne odluke doznaju za te pozive niti su "dobili informacije da su učenici i učitelji preživjeli prvu paljbu".

"Nitko na zapovjednim mjestima nije analizirao te informacije i prepoznao da napadač ne dopušta da teško ranjene žrtve dobiju medicinsku pomoć", stoji u izvješću.

Vlasti su u svibnju objavile da su djeca koja su bila u učionicama nazivala 911 najmanje šest puta, dok su policajci čekali u hodniku.

Zastupnik Dustin Burrows, republikanac koji predsjeda odborom, rekao je na konferenciji za novinare da je cilj istrage bio otkriti osnovne činjenice kako bi zakonodavci mogli donijeti odluke koje će škole učiniti sigurnijima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 20:19