SRPSKI PATRIJARH:

Kod hrvatskih vlasti se pojavljuju početni znakovi politike pomirenja. Pravi je tren za razgovor

Irinej je u velikom intervjuu za beogradsku Politiku pozvao na iskorjenjivanje mržnje i mir između Hrvata i Srba
patrijarh Irinej
 Goran Mehkek/Cropix

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je u velikom intervjuu beogradskoj Politici povodom 25. obljetnice Oluje da se 'rat ne može dobiti protjerivanjem i uništavanjem vlastitog naroda' te je apelirao na hrvatsko državno i crkveno vodstvo, ali i na političke i duhovne vođe srpskog naroda, da 'čine sve što mogu da se iskorijeni mržnja i zavlada mir između dva naroda'.

Izrazio je uvjerenje da je, kako je naveo, 'euforija opijenosti zlom' prošla, osim kod najusijanijih glava, te da je nastupio pravi trenutak za razgovor o pomirenju s obzirom na mnoštvo otvorenih pitanja, neriješenih problema i mnogih iskušenja.

- Neka svatko čini svoje, neka slave oni ako misle da imaju što, ali molim i apeliram da hrvatsko državno i crkveno vodstvo, kao i političke i duhovne vođe našeg naroda, da čine sve što mogu da se iskorijeni mržnja i zavlada mir između dva naroda, rekao je Irinej.

Kako prenosi Tanjug, ocijenio je da je dojam da se kod hrvatskih vlasti pojavljuju početni znakovi da je moguća i takva njihova politika.

- Ukoliko je to zaista tako, onda i naši narodni prvaci, kao predstavnici naroda stradalog u genocidu, treba da, čuvajući nacionalnu svijest i dostojanstvo svog naroda, prihvate svaku priliku koja može doprinijeti mirnijem snu i boljem životu našeg naroda u Hrvatskoj - rekao je patrijarh i naveo da u Europi jedino deseci sela na Banovini, Kordunu i Lici, u kojima žive Srbi, nemaju struju.

- Mi se, ovdje u Srbiji, zalažemo i potičemo naše vlasti, da ispune sve razumne potrebe hrvatske manjine - rekao je Irinej, dodajući da vjeruje da su to i za hrvatsku Vladu dostižni ciljevi i da srpski predstavnici trebaju s njima surađivati za dobrobit svih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:02