BIJEG IZ SENEGALA

Kod Kanarskih otoka spašeno 86 migranata: ‘Obitelji su prijavile da nema vijesti o brodici već dva tjedna‘

Još dva broda s ukupno 120 ljudi, koja su se 23. lipnja otputila iz Senegala, vode se kao nestala.

Spašavanje migranata na otoku Gran Canaria

 Desiree Martin/Afp

Oko 86 migranata iz afričkih zemalja južno od Sahare spašeno je u ponedjeljak s brodice blizu Kanarskog otočja, priopćili su španjolski spasioci.

Zrakoplov koji su poslali spasioci isprva je procijenio da je na brodici "dvjestotinjak" ljudi i da je vjerojatno riječ o plovilu za kojim se traga na tom području nakon što je prije gotovo dva tjedna isplovilo iz Senegala.

"Ne možemo još potpuno biti sigurni, ali možda je to isti brod", objavio je Salvamento Maritimo, španjolska služba za spašavanje na moru koja je na kraju priznala da se prevarila u ocjeni.

image

Španjolski brod za spašavanje na moru

Desiree Martin/Afp

Među migrantima spašenima u ponedjeljak 80 je muškaraca i šest žena. Brod za spašavanje na moru dovezao ih je na otok Gran Canariju, gdje su ih preuzeli djelatnici Crvenog križa i pružili im liječničku pomoć, izvijestio je fotograf AFP-a.

Nevladina organizacija Caminando Fronteras objavila je da je brodica s oko 200 migranata isplovila 27. lipnja iz Kafountinea, na jugu Senegala, oko 1.700 km od Kanarskih otoka.

"Obitelji su nas obavijestile o nestanku brodice o kojoj nemaju vijesti već nekoliko dana" i mi smo "dojavili španjolskoj i marokanskoj spasilačkoj službi", rekla je u audio snimci osnivačica te nevladine organizacije Helena Maleno.

Caminando Fronteras navodi da se još dva broda s ukupno 120 ljudi, koja su se 23. lipnja otputila iz Senegala, vode kao nestala.

image
Desiree Martin/Afp
image
Desiree Martin/Afp
image
Desiree Martin/Afp

Iz Senegala, napose s njegova juga, polazi prema Europi velik broj ilegalnih migranata, a dobar dio njih dolazi na Stari kontinent preko Španjolske.

Najnoviji podaci španjolskog ministarstva unutarnjih poslova pokazuju da je u prvom polugodištu u Španjolsku ilegalno stiglo 12.704 migranta, od kojih većina (7.213) na Kanarske otoke, što je za 11,35 posto manje nego u istom razdoblju 2022.

Migrantska ruta prema Kanarima sve je popularnija zbog zaoštravanja kontrole na Sredozemnom moru. Brodolomi su česti jer je putovanje iznimno opasno.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) navodi da je od početka godine na putu prema Kanarima poginulo i nestalo 126 migranata. Caminando Fronteras navodi pak broj od 778 mrtvih i nestalih.

image
Desiree Martin/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. studeni 2023 16:05