‘MORAL IM JE PAO...‘

Kod Kijeva stigli čečenski ‘odredi za blokadu‘: ‘Imaju zadatak pucati u Ruse koji se povlače‘

Venislavski kaže da taj podatak govori o padu morala ruskih vojnika te kako je ‘neprijatelj moćan, ali ne i nepobjediv‘

Ramzan Kadirov uoči odlaska čečenskih snaga u Ukrajinu

 Sputnik via AFP

Ruska vojska kod Kijeva koristi tzv. odrede za blokadu (Zagraditeljnij otrjad) koji su postavljeni iza linija napredovanja ruske vojske i cilj im je spriječiti njihovo povlačenje, čak ako treba i pucati u vojnike koji se povlače. Tu je informaciju objavio član parlamentarnog odbora ukrajinskog parlamenta Vrhovne Rade za nacionalnu obranu i sigurnost Fedor Venislavski.

Te "odrede za blokadu" čine tzv. kadirovci, odnosno čečenski specijalci nad kojima ovlasti ima predsjednik Čečenije Ramzan Kadirov i predstavljaju Putinovu pretorijansku gardu, pa čak i, kako kažu, Putinovu "zadnju liniju obrane".

Kadirovljev odred za blokadu postavljen je na liniji Kijevsko more - Irpin - Hostomel - Buča, odakle bi trebao krenuti napad na Kijev. Venislavski kaže da taj podatak govori o padu morala ruskih vojnika te kako je "neprijatelj moćan, ali ne i nepobjediv".

Te odrede u Drugom svjetskom ratu imala je i Crvena armija, odnosno uglavnom su to bili pripadnici specijalnih jedinica NKVD-a te Wehrmachta, odnosno pripadnici SS-a, koristili su ih i kineski komunisti u vrijeme građanskog rata te su obje strane u građanskom ratu u Španjolskoj posezale za njima.

Isti princip koristile su tijekom rata u Koreji sjevernokorejske i kineske jedinice, a u ratu u Siriji i Iraku time su se služili i pripadnici ISIL-a kako bi spriječili povlačenje svojih vojnika na važnim dijelovima bojišnice. Ako su potrebni takvi "odredi", očito je upitno stanje u ruskoj vojsci, odnosno kako će na tu informaciju reagirati ruska javnost, ako je uopće dozna.

Istodobno je ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao da se u Siriji i na Bliskom istoku javilo već 16 tisuća dragovoljaca koji su spremni ratovati na strani ruske vojske, te da je Vladimir Putin na sastanku ruskog Vijeća sigurnosti podržao ideju o slanju dobrovoljaca u Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. ožujak 2022 18:02