BJELORUSKA SABOTAŽA

Kod Minska raznesen ruski vojni zrakoplov, oporba likuje: ‘Slava partizanima! Ovo je otpor okupaciji Bjelorusije!‘

Prednji i središnji dijelovi zrakoplova, kao i radarska antena oštećeni su kao posljedica dviju eksplozija u napadu na zračnu bazu

Beriev A-50

 Sefa Karacan/Anadolu Agency Via Afp

Ruski nadzorni vojni zrakoplov A-50 oštećen je u nedjelju u napadu dronom na zračnu luku u blizini bjeloruskog glavnog grada Minska, potvrdili su pripadnici bjeloruske oporbe u egzilu, a oporbena čelnica Svjetlana Tihanovska poručila je kako je ponosna na njih.

"Ponosna sam na sve Bjeloruse koji nastavljaju pružati otpor ruskoj hibridnoj okupaciji Bjelorusije i bore se za slobodu Ukrajine", napisala je Tihanovska.

"To su bile bespilotne letjelice. Sudionici operacije su Bjelorusi", rekao je Aleksandar Azarov, čelnik bjeloruske protuvladine organizacije BYPOL, citiran na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram te organizacije i na poljskom informativnom kanalu Belsat. "Sada su na sigurnom, izvan zemlje", dodao je.

Belsat je poljski emiter fokusiran na bjeloruske vijesti koje je Minsk označio kao ekstremističke. BYPOL, koji uključuje bivše službenike za provođenje zakona koji podržavaju oporbene političare, označen je kao teroristička organizacija. Savjetnik bjeloruske oporbene čelnice Svjetlane Tihanovske, rekao je u objavi na Twitteru da je to najuspješniji čin sabotaže od početka 2022. Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća. Nije bilo trenutnog odgovora ministarstava obrane Rusije i Bjelorusije na zahtjev za komentar.

Prednji i središnji dijelovi zrakoplova, kao i radarska antena oštećeni su kao posljedica dviju eksplozija u napadu na zračnu bazu u blizini Minska, izvijestio je BYPOL.

‘Partizani iz plana "Pieramoha" (Pobjeda) potvrdili su uspješnu specijalnu operaciju dizanja u zrak rijetkog ruskog aviona na aerodromu u Mačuliščiju u blizini Minska. Ovo je najuspješnija diverzija od početka 2022. godine‘, napisao je na Twitteru bjeloruski političar Franak Viačorka.

Ruski zrakoplov Beriev A-50, NATO-ovog naziva Mainstay, namijenjen je za rano upozoravanje iz zraka, s mogućnostima zapovijedanja i kontrole u zraku te sposobnošću praćenja do 60 ciljeva istovremeno.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu prije godinu dana, bilo je nekoliko sabotaža u Bjelorusiji i u ruskim regijama koje graniče s Ukrajinom, posebno na željezničkom sustavu.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko nije izravno sudjelovao u ratu Rusije protiv Ukrajine, ali je dopustio njezinim snagama pristup da koriste teritorij na početku invazije prije godinu dana.

Rusija i Bjelorusija uspostavile su zajedničku vojnu jedinicu u Bjelorusiji i održale brojne vježbe. Određeni broj ruskih ratnih zrakoplova i zrakoplova za rano upozoravanje i kontrolu raspoređeni su u Bjelorusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2023 23:18