‘OPERACIJA ČIŠĆENJA‘

Kod Monaka se srušio helikopter, policija potvrdila da je u njemu bio ruski milijarder sa špijunskim vezama

Smrtno je stradao i francuski pilot, a treći putnik, koji je također trebao biti u letjelici, u zadnji čas otkazao je putovanje

Vjačeslav Taran

 Profimedia/

Ruski milijarder Vjačeslav Taran (53), za kojega se tvrdilo da je povezan s moskovskom vanjskom obavještajnom službom, poginuo je u misterioznoj helikopterskoj nesreći nakon što je jedan od putnika u posljednjem trenutku odustao od leta.

Biznismen Taran smrtno je stradao u padu letjelice u blizini sela Eze, nedugo nakon polijetanja iz grada Lausanne u Švicarskoj. U nesreći na jugoistoku Francuske poginuo je i 35-godišnji francuski pilot.

image

Vjačeslav Taran sa suprugom Olgom

East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

U helikopteru je trebao biti još jedan putnik, ali isti je u zadnji čas otkazao let.

Nesreća se dogodila 25. studenoga oko 13 sati, kad se jednomotorni laki helikopter Eurocopter EC130 (H130), kojim upravlja monegaška helikopterska kompanija Monacair, srušio u blizini Monaka.

image

Helikopter u kojem je poginuo Vjačeslav Taran

East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

Zamjenik javnog tužitelja u Nici obišao je mjesto nesreće i rekao kako se ne može isključiti krivnja treće strane.

Rusko veleposlanstvo u Francuskoj priopćilo je kako se nesreća dogodila u blizini grada Villefranche-sur-Mer.

Francuske vlasti pokrenule su istragu o nesreći, prenosi The Sun.

Poginuli Vjačeslav Taran bio je osnivač trgovačke i investicijske platforme Libertex i Forex Club, a navodno je imao veze i s ruskom vanjskom obavještajnom službom. Ovaj vrlo uspješan offshore stručnjak porijeklom iz Vladivostoka bio je u braku s Ruskinjom Olgom, osnivačicom medijske tvrtke Hello Monaco, s kojom je imao troje djece.

Ukrajinska novinska agencija UNIAN Tarana opisuje kao "kripto biznismena s vjerojatnim vezama s ruskom vanjskom obavještajnom službom". U njihovu izvješću navodi se kako je Rus bio povezan s agencijom za inozemnu špijunažu SVR, kao i da je bio odgovoran za "pranje ruskih sredstava kroz sustav operacija kriptovaluta".

- Ova nesreća zapravo je bila operacija čišćenja - napisao je na kanalu Telegram proratno orijentiran ruski političar Marat Bashirov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2023 07:22