PAKLENI PLAN

‘Kod poginulih pripadnika Hamasa pronašli smo detaljne upute, sada je jasno koji su im bili glavni ciljevi!‘

Točno su znali što će im biti mete, ističu stručnjaci. Nikad prije Hamas nije izveo akciju koja je bila tako planirana

Hamasovi borci

 Majdi Fathi/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia

Pripadnici Hamasa prilikom subotnjeg napada na jug Izraela nosili su sa sobom detaljne karte gradova i vojnih baza, navodi američki The Wall Street Journal. Mape i dokumente na arapskom otkrili su Izraelci na mjestima napada, ili pretražujući tijela poginulih boraca Hamasa.

Glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga Richard Hecht objavio je u četvrtak da ispituju materijale pronađene kod pripadnika elitne Hamasove jedinice Nukhbe. Jedna izraelska dobrovoljačka skupina, koja je bila uključena u zbrinjavanje žrtava i uklanjanje ruševina, objavila je na društvenim mrežama materijale pronađene kod ubijenih pripadnika Hamasa: karte, informacije o jedinicama izraelske vojske i njihovim oznakama, kao i rute kretanja.

Na jednom listu prikazano je osam tipova izraelskih oklopnih transportera, zajedno s kratkim napomenama na arapskom o tome gdje napasti vozila i koju raketu upotrijebiti. Može se zaključiti da su neki od napadača imali malo vojnog iskustva, navodi WSJ: naprimjer, za glavni izraelski borbeni tenk Merkava u jednom od tih letaka piše da na njega treba pucati "s udaljenosti od 50 metara koristeći RPG-7 ili drugo oružje".

Promatrani zajedno, pronađeni dokumenti pokazuju da je Hamas od samog početka ciljao ne samo vojne objekte, nego i na civile, tvrdi WSJ. Otkriveni materijali također otkrivaju u kojoj mjeri je Hamas bio u stanju prikupiti obavještajne podatke o Izraelu i u kojoj mjeri su uspjeli unaprijed pripremiti napad. Točno su znali što će im biti mete, ističe za WSJ Michael Milshtein, bivši izraelski vojni obavještajni časnik i voditelj Foruma za palestinske studije na Sveučilištu u Tel Avivu. Hamas u prošlosti, ističe on, nije izveo akciju koja ni približno nije bila tako detaljno planirana.

Među ostalim, izraelske vlasti došle su u posjed dokumenta od 14 stranica na arapskom, datiranog 15. lipnja 2023. i s oznakom "strogo povjerljivo". Tu je razrađen plan za upad u Mefalsim, izraelski kibuc u blizini Gaze. Među ostalim, isplanirano je uzimanje stanovnika kibuca Melfasima za taoce. Dokument razrađuje akciju za dva tima od pet članova, a sastavni dio su mu karte i slike naselja.

image

Pripadnici Hamasa na izraelskom tenku

Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia

Navodi se da u tom kibucu živi 1000 civila, koje čuvaju dobrovoljačke snage, dok su izraelske trupe stacionirane u blizini, pa mogu stići do Mefalsima "u roku od 3-5 minuta". Prema dokumentu na arapskom, određeno je da predvodnica otvara rupe u ogradi koja okružuje kibuc, dok bi drugi dio grupe osiguravao topničku vatru. Nakon što se probiju unutar kibuca, trebali su uzeti zarobljenike i zadržati ih kao taoce "radi pregovora", prenosi WSJ.

U subotu, kad je Hamas napao Izrael, napadnut je i kibuc Melfasim. No, dobrovoljačke snage kibuca uspjele su uzvratiti vatru i nitko od Izraelaca nije ubijen. Dva susjedna kibuca, Be‘eri i Kfar Aza, istodobno su zabilježila mnogo ubijenih, a dio članova ta dva kibuca Hamasovci su odveli kao taoce.

Pripadnici Hamasa ubijeni prilikom napada na grad Ofakim u blizini Gaze također su nosili karte i druge dokumente, rekao je za WSJ Almog Cohen, zastupnik izraaelskog parlamenta koji živi u tom gradu. Na karti pronađenoj u prsluku jednog Hamasovog pripadnika bile su označene sinagoge, vrtići, mjesta gdje je gužva, tvrdi Cohen. "Bilo je dodatnih detalja na kartama koji su pokazivali da su došli spremni - više nego spremni", kaže Cohen. Kartu su predali tajnoj službi Shin Bet. Kod Hamasovog borca na drugoj lokaciji na jugu Izraela pronađena je karta sa označenim lokacijama u gradovima Ein Hashloshi i Kisufimu.

Abu Obaida, glasnogovornik vojnog krila Hamasa, u četvrtak je preko društvene mreže Telegram objavio da su subotnji napad počeli planirati još 2021., i to pomnim proučavanjem izraelske taktike i strategije. Među ostalim, u subotnjem napadu koristili su bespilotne letjelice za bacanje bombi na izraelske promatračke tornjeve oko pojasa Gaze i tamo montirane daljinski upravljane mitraljeze.

Dva sata od početka napada ujutro 7. listopada, Hamas je objavio video snimku drona kako leti iznad tornja duž ograde Gaze i baca bombu na izraelski bespilotni mitraljez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:33