STRAVIČNO OTKRIĆE

Kod Zvornika pronađena masovna grobnica ubijenih Bošnjaka iz Srebrenice

 Mate Piškor / CROPIX

U blizini Zvornika u istočnoj Bosni pronađena je masovna grobnica za koju se pretpostavlja da skriva tijela Bošnjaka ubijenih nakon pada Srebrenice u srpnju 1995. godine, potvrđeno je u ponedjeljak iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Istražitelji su masovnu grobnicu otkrili kod sela Kozluk i to na lokaciji koja služi kao mjesno smetlište.

Pod nadzorom istražitelja posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH forenzičari su ekshumaciju masovne grobnice započeli 4. prosinca i u prvim danima pronašli su skeletne ostatke.

"Prema prvim informacijama radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti ubijenim na području Kozluka nakon pada Srebrenice u ljeto 1995. godine", stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Nije navedeno koliko je točno ostataka do sada pronađeno i u kakvom su stanju, no potvrđeno je kako je riječ o tzv. primarnoj grobnici u koju su tijela pokapana odmah nakon likvidacije žrtava i nisu premještana.

U brojnim drugim slučajevima otkrivene su tzv. sekundarne pa i tercijarne grobnice u koje su, pod pokroviteljstvom vlasti bosanskih Srba, premještana tijela ubijenih žrtava genocida u Srebrenici u pokušajima da se prikriju tragovi tih zločina.

Procjenjuje se kako su vojska i policija bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića nakon pada Srebrenice ubili više od osam tisuća Bošnjaka s tog područja.

Mnogi od njih likvidirani su u različitim dijelovima istočne Bosne gdje su odvedeni nakon zarobljavanja.

Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH (INO), do sada je ekshumirano i identificirano oko 7100 osoba ubijenih i nestalih tijekom pada Srebrenice, od čega je oko 6500 pokopano na memorijalnom groblju u Potočarima.

Još uvijek se traga za oko 1700 osoba čiji su nestanak prijavili poznanici ili članovi obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:32