BRIGITTE TROGNEUX

KOJA ĆE BITI ULOGA NOVE PRVE DAME FRANCUSKE Mnogi se pribojavaju da previše utječe na Macrona, no ona je najvažnija figura u njegovom životu

Emmanuel Macron i Brigitte Trogneux
 Benoit Tessier / REUTERS

Očekuje se da će bivša nastavnica Emmanuela Macrona, ujedno i njegova supruga Brigitte, odigrati veliku ulogu u predsjedničkom kabinetu muža, pišu britanski mediji.

U predizbornoj je kampanji ponašanjem podsjetila na Michelle Obamu, no 64-godišnja Brigitte Trogneux, koja je više od 24 godine starija od muža, poznata je po želji da se uključi u rješavanje problema u obrazovnom sustavu. Kao Macronova mentorica i partnerica utjecala je na njegov karakter još otkad je bio srednjoškolac, ima osmero unuka i stručnjaci smatraju da će biti prilično aktivna u novoj ulozi.

‘Brigittin glavni interes je obrazovna reforma, a koncentrirat će se na rad s autističnom djecom i onom s posebnim potrebama, ali daleko od političke arene’, rekla je Candice Nedelec, koautorica biografije slavnog para za Sunday Times.

Glavna kritičarka koja drži sve konce u rukama

Kad je Macron (39) radio kao ministar financija u vladi Francoisa Hollandea, Trogneux je mužu organizirala dnevne aktivnosti i nastavila mu je pomagati nakon što je osnovao svoj pokret En Marche! (Naprijed!) i kao politički autsajder, neovisni kandidat centra krenuo u predsjedničku utrku. Navodno je glavna kritičarka i redaktorica njegovih govora, a preuzela je i ulogu posrednika.

No, kad Macron preuzme dužnost u Elizejskoj palači, Trogneux koja je jednom prilikom izjavila kako bi joj bilo draže da joj je muž postao književnik a ne političar, navodno će dobiti niz zaduženja uključujući organizaciju predsjedničkih obaveza, zapošljavanje osoblja i budžet, a sve to bez plaće. Time će svakako izbjeći ponavljanje skandala koji se dogodio republikanskom kandidatu Francoisu Fillonu koji je iz izborne utrke ispao nakon što se saznalo da je supruzi isplatio tisuće funti za posao koji nikad nije napravila.

Macronovi su u nedjelju izašli na biralište u vijećnici u Le Touquetu gdje su se vjenčali prije deset godina.

Brigitte Trogneux, the wife of French presidential election candidate Emmanuel Macron casts her ballot during the the second round of 2017 French presidential election, in Le Touquet, France, May 7, 2017. REUTERS/Philippe Wojazer
Philippe Wojazer / REUTERS
Brigitte Trogneux na glasanju sa suprugom, novim francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom

Njihova nekonvencionalna veza započela je kad je Macron kao srednjoškolac glumio u predstavi u katoličkoj školi u Amiensu u kojoj je Trogneux predavala. Nastavnica je bila oduševljena talentiranim i inteligentnim 15-godišnjakom te su odlučili zajedno napisati jednu dramu. U tom su se periodu zaljubili, a današnji francuski predsjednik tad je imao samo 16 godina.

Brigitte Trogneux, majka troje djece, ostavila je muža Andrea-Louisa Auzierea zbog učenika, a jednom je prilikom za francuski magazin Paris Match rekla: ‘Osjećala sam da se zaljubljujem u njega, bio je tako… Kad je napunio 17 godina, rekao mi je da će me oženiti što god radila. Ljubav me potpuno obuzela i odvela u razvod. Bilo mu je nemoguće odoljeti.’

'Mamin sin'

I dva desetljeća kasnije ona je najvažnija figura u njegovom životu. ‘Svake noći razgovaramo što nam se sve dogodilo, što smo sve čuli da ljudi govore o nama. Moram na sve misliti i napraviti sve što mogu da ga zaštitim’, rekla je.

French President elect Emmanuel Macron and his wife Brigitte Trogneux celebrate on the stage at his victory rally near the Louvre in Paris, France May 7, 2017. REUTERS/Benoit Tessier
Benoit Tessier / REUTERS
Emmanuel Macron i Brigitte Trogneux

Njihova nerazdvojnost često iritira javnost pa su se i nakon prvog kruga izbora mogli čuti negativni komentari. Bivši Macronov nastavnik, Christian Monjou (67), rekao je da djeluje kao ‘mamin sin’ uz nju te da mu mnogi zamjeraju što ju je nakon pobjede u prvom krugu pozvao da mu se pridruži na pozornici tijekom govora:

‘Mnoge je nanerviralo kad ju je pozvao da mu se pridruži na pozornici. Jedan prijatelj mi je napisao u poruci: ‘Ne biramo prvu damu nego predsjednika.’ Istu sam stvar rekao i njemu jer smo ostali u kontaktu i upozorio sam ga da ne smije djelovati poput mamine maze uz stariju suprugu, to je tanka granica. No, on to nikad ne komentira.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:01