OPASNE VEZE

Koje bi oružje Kim mogao poslati Kremlju? ‘Sj. Koreja ima puna skladišta, a rok trajanja curi...‘

Streljivo i oružje koje Pjongjang navodno namjerava prodati Moskvi vjerojatno bi bilo kopije iz sovjetske ere, no tražio bi nešto zauzvrat

Kim Jong-Un i artiljerija Sjeverne Koreje

 Str/Afp/Profimedia/Str/Afp/Profimedia

Čini se kako Sjeverna Koreja namjerava prodati milijune raketa i topničkih granata, od kojih su mnoge vjerojatno iz njezinih starih zaliha, svojem hladnoratovskom savezniku Rusiji, kako su ranije objavili svjetski mediji. Naime, američki dužnosnici kažu da bi Moskva mogla kupiti dodatno naoružanje i streljivo od Pjongjanga te kako to ukazuje na očaj Rusije kada je rat u Ukrajini u pitanju, dok je Rusija to izvješće američke obavještajne službe o planu nabave nazvala "lažnim".

Kako piše u svojoj analizi agencija AP, streljivo i oružje koje Sjeverna Koreja navodno namjerava prodati Moskvi vjerojatno bi bili kopije oružja iz sovjetske ere, koje može biti instalirano na ruske lansere. No, još uvijek se nameću pitanja o kvaliteti tamošnjih zaliha i koliko bi one uopće mogle pomoći ruskoj vojsci.

Analizirajući što će točno Pjongjang isporučivati Moskvi, AP navodi da je Kremlj, pogođen međunarodnim sankcijama i kontrolom izvoza, u kolovozu kupio dronove iranske proizvodnje za koje američki dužnosnici tvrde da imaju tehničkih problema. Za Rusiju je Sjeverna Koreja tako vjerojatno još jedna dobra opcija za opskrbu streljivom jer Pjongjang posjeduje značajne zalihe raznih granata i projektila, od kojih su mnoge kopije onih iz sovjetske ere.

Štoviše, Sjeverna Koreja "možda predstavlja najveći pojedinačni izvor kompatibilnog starog topničkog streljiva izvan Rusije, uključujući domaće proizvodne pogone za daljnju opskrbu", kaže Joseph Dempsey, znanstveni suradnik za obrambenu i vojnu analizu na Međunarodnom institutu za strateške studije (IISS).

Pjongjang ima najviše topničkih sustava na svijetu

Lee Illwoo, stručnjak iz Korejske obrambene mreže u Južnoj Koreji, kaže, pak, da Sjeverna i Južna Koreja - podijeljene najjače utvrđenom granicom na svijetu već više od 70 godina - imaju svaka na desetke milijuna topničkih granata. Pjongjang će vjerojatno prodati starije granate koje želi zamijeniti novima za višecijevne raketne sustave ili sofisticirane projektile u svojim vojnim bazama na prvoj liniji prema Jugu, rekao je.

No, Bruce Bennett, viši sigurnosni stručnjak u kalifornijskom ‘think-tanku‘ RAND Corporation, navodi da će većina streljiva koje će biti poslano u Rusiju zapravo vjerojatno biti za malo oružje, kao što su puške AK-47 (tzv. kalašnjikov) ili strojnice. "Ne radi se o milijunima topničkih granata i raketa... To bi mogli biti milijuni metaka za malokalibarsko oružje", smatra Bennett.

Kada je riječ o kvaliteti oružja sjevernokorejske proizvodnje, procjena je IISS-a da Sjeverna Koreja posjeduje 20.000 komada topničkih sustava u operativi, uključujući streljivo za višecijevne raketne bacače, što je brojka za koju Dempsey kaže da je "znatno više od bilo koje druge zemlje na svijetu". Državni mediji Sjeverne Koreje nazivaju tamošnje topništvo "prvom udarnom snagom Narodne vojske i najmoćnijom udarnom snagom na svijetu" koja može svesti pozicije neprijatelja na "more plamena". Ipak, njezini stari topnički sustavi, čije će se streljivo vjerojatno isporučivati ​​Rusiji, na glasu su po slaboj preciznosti.

Za sjevernokorejsko topničko bombardiranje južnokorejskog otoka Yeonpyeong na prvoj liniji prema Južnoj Koreji 2010. godine, u kojem su ubijene četiri osobe, Bennett kaže da je tek 80 od 300 do 400 projektila koje je Sjeverna Koreja ispalila vjerojatno pogodilo svoju metu. U svojoj procjeni, Lee, pak, navodi da je otprilike polovica ispaljenih sjevernokorejskih granata završila tako što su pale u vodu prije nego što su stigle do otoka. "To je mizeran topnički učinak. Rusi bi mogli doživjeti istu stvar, što ih neće baš usrećiti", ističe Bennett.

Malo vjerojatna isporuka balističkih projektila

Promatrači općenito sumnjaju u korisnost sjevernokorejskog streljiva za rusku invaziju na Ukrajina, za koje kažu da je iscrpila rusku ​​vojsku. Na društvenim mrežama pojavile su se brojne snimke uništenog ruskog naoružanja. S druge strane, nije jasno koliko je ozbiljan ruski nedostatak streljiva. U srpnju je visoki dužnosnik američke obrane rekao novinarima da Rusija ispaljuje desetke tisuća topničkih projektila svaki dan te da ne može tako nastaviti zauvijek. "Iako značajne zalihe vjerojatno još uvijek postoje, one bi ipak mogle ugrožavati one rezervirane za slučaj šireg budućeg sukoba", smatra Dempsey.

Istovremeno, malo je vjerojatno da će Sjeverna Koreja isporučiti Rusiji balističke projektile koje smatra ključnim u svojim vojnim strategijama prema Washingtonu i Seulu, kaže Yang Uk, analitičar na Institutu za političke studije Asan u Seulu. A čak i ako Pjongjang odluči isporučiti rakete Rusiji, morat će poslati i njihove lansirne platforme jer Rusija nema lansere za sjevernokorejske Scudove i druge projektile.

Sjeverna Koreja je razvila balističku raketu koja može nositi nuklearnu bojevu glavu, koja je dobro upravljiva i vjerojatno je napravljena po uzoru na ruski Iskander. No, te dvije rakete su različitih veličina, ističe Shin Jongwoo, vojni stručnjak na Korejskom forumu za obranu i sigurnost sa sjedištem u Seulu.

Postoji čitav niz stvari koje bi Sjeverna Koreja mogla isporučiti Rusiji, s obzirom na to da dvije zemlje dijele sustave naoružanja još iz sovjetskih vremena, ali vrsta streljiva koje bi Pjongjang mogao isporučiti Moskvi "vjerojatno će biti staro i negdje blizu isteka (trajanja)", kaže Moon Seong Mook, analitičar u južnokorejskom Korejskom istraživačkom institutu za nacionalnu strategiju.

Najgori scenarij - tehnologija za napad na SAD u rukama Sj. Koreje

Na koncu, tu je i bitno pitanje što Sjeverna Koreja može dobiti zauzvrat. U zamjenu za oružje, Pjongjang će vjerojatno tražiti hranu, gorivo, komponente za borbene zrakoplove i druge materijale iz Rusije. Sjevernoj Koreji je teško kupovati tu robu iz inozemstva pod sankcijama koje su joj uveli Ujedinjeni narodi zbog nuklearnog programa. Yang navodi kako je moguće da Sjeverna Koreja zatraži napredne ruske tehnologije oružja koje bi podržale njezine napore u izgradnji snažnijih, visokotehnoloških projektila koji mogu pogoditi Sjedinjene Države i njezine saveznike. "To bi sigurno bio najgori scenarij", ističe Yang.

Prema Bennettovom mišljenju, Pjongjang bi bio spreman da mu isporuke budu dijelom kompenzirane gorivom. Za svoje naprednije oružje mogli bi tražiti napredne tehnologije oružja, vjerojatno uključujući i one koje su joj potrebne za očekivano nuklearno testiranje, prvo takvo u pet godina, kako navodi.

Ipak, smatra da će Rusiji i Sjevernoj Koreji biti vrlo teško izvesti da se prenese streljivo preko njihove granice od svega 15 kilometara, gdje postoji samo jedan željeznički most preko rijeke s tek jednim kolosijekom. Bennett kaže da bi Kina mogla pomoći dopuštanjem korištenja svojih željeznica, dok drugi stručnjaci zaključuju da bi Sjeverna Koreja također mogla koristiti i morski put.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 02:11