SKORO 50.000 MRTVIH

Kolaps u Rumunjskoj: U bolnicama nema mjesta, kritične šalju u Njemačku, a ljetos su prodavali cjepivo

Rumunjska je jedna od najpogođenijih u četvrtom valu, a svoje kritične pacijente šalju u zemlje EU

Rumunjska je krevete intenzivne skrbi popunila još sredinom listopada

 Daniel Mihailescu/Afp/Profimedia

Rumunjska je u listopadu popunila dvije tisuće kreveta na odjelima intenzivne njege, zbog čega su bili primorani svoje kritične pacijente poslati u Poljsku i Austriju. Četvrti je val po broju oboljelih i umrlih puno gori od istog razdoblja lani, kad je u toj zemlji zabilježen najveći i najsmrtonosniji trend zaraze.

Zbog toga Rumunjska nastavlja premještati pacijente u druge zemlje EU-a, a Njemačka će ih ovih dana primiti osamnaest.

"Rumunjska je ovih dana teško pogođena četvrtim valom, a Europska unija mora pokazati svoju solidarnost", kazao je njemački veleposlanik u Rumunjskoj Peer Gebauer, koji je na toj dužnosti od kolovoza ove godine.

Rumunjska je odgovorila da se "pravi prijatelji prepoznaju u nevolji", no suočila se i s crnim scenarijem u kojem je premještaj pacijenata u druge zemlje samo flaster na prostrijelnu ranu.

Ta je zemlja EU-a jedna od najgorih po stopi cijepljenja, odnosno druga odozdo na toj ljestvici, sa samo 29 posto cijepljene populacije.

Gora je jedino susjedna joj Bugarska, koja broji 13 milijuna stanovnika manje, a uskoro će preći 25 tisuća smrtnih slučajeva. U Rumunjskoj je dosad potvrđeno skoro 50.000 smrti od koronavirusa.

Broj umrlih na milijun stanovnika u posljednja dva tjedna u Rumunjskoj je 226, a europski je prosjek u istom razdoblju 24.

Zemlja je uvela nove mjere zaštite od virusa, uključujući obavezu nošenja maski u zatvorenom, dok je necijepljenim građanima zabranjen boravak izvan kuće nakon 20 sati. No, postoji skepticizam oko provođenja i kontrole tih mjera.

Cjelokupnu situaciju pogoršava nestabilna vlast u Rumunjskoj, nakon što se u rujnu nakon samo devet mjeseci vladavine raspala koalicijska vlast pod vodstvom tadašnjeg premijera Floriana Citua.

Ta je vlast ljetos neželjena cjepiva prodala Irskoj, Vijetnamu i Danskoj, umjesto da potakne građane da se cijepe i izbjegne neizvjestan scenarij.

Prošlog su tjedna trodnevnim masovnim cijepljenjem u Bukureštu cijepili 33,790 građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:39