SJETIO SE I ŠVEDSKE

Kolarić žestoko protiv ukidanja mjera u Engleskoj: ‘Ja bih izolirao i one s negativnim testom!‘

‘Činjenica je da ćemo kad-tad morati baciti maske, ali ovo je malo preuranjeno‘, kaže epidemiolog Polašek
London
 Tolga Akmen/AFP

Ukidanje mjera, koje Veliku Britaniju vraća u pretpandemijsko doba, prati se diljem Europe, pa tako i Hrvatske, i to na više razina. Prvenstveno zbog brzoširećeg delta soja, ali i činjenice da je u tijeku turistička sezona, tako da su puno veće šanse da se virus izvozi izvan granica te zemlje.

Ne treba niti zaobići činjenicu da su Englezi disciplinirani i da su se u velikoj mjeri cijepili. Unatoč tome, broj oboljelih raste, ali za razliku od valova kada stanovništvo nije bilo cijepljeno, sada taj broj ne prate hospitalizacije, pacijenti na intenzivnoj njezi i smrtni slučajevi. Hrvatski stručnjaci, članovi Vladina Znanstvenog savjeta, potez Britanaca smatraju eksperimentom s kojim se ipak trebalo još pričekati.

Važni zaključci

- Činjenica je da ćemo kad-tad morati baciti maske, ali ovo je ipak malo preuranjeno. Osobno nisam pobornik tog eksperimenta. U Hrvatskoj se to ne smije ni slučajno tako rano dogoditi jer smo daleko od cijepljenosti koju ima Velika Britanija - smatra Ozren Polašek.

Ipak, dodaje da ćemo moći izvući neke zaključke na osnovi Engleske. Vidjet ćemo, kaže Polašek, koliko će biti hospitalizacija i smrti s obzirom na cijepljenost jer to je u konačnici najvažnije. - Stremi se tome da covid postane hunjavica. Zato nije važno koliko se ljudi zarazi iako su cijepljeni, nego koliko ih završi u bolnici, na respiratoru ili, nažalost, premine. To je ono na što cilja cjepivo - objašnjava Polašek. Naravno, tu je ključan faktor broj cijepljenih.

Španjolska gripa

- Primjerice, pandemija španjolske gripe trajala je dok se nije prokužila sva populacija. No, cijena je bila prevelika u smislu žrtava. Poslije se stanje stabiliziralo, što ne znači da i dalje od gripe ne umiru ljudi, ali za najveći broj ljudi, poglavito zdravih, to je sezonska bolest koju prebole bez većih posljedica - ističe Polašek.

Branko Kolarić smatra da je ovaj "populacijski eksperiment" došao ranije nego što je trebao i kaže da smo već viđali eksperimente koji nisu dobro završili. To je, navodi Kolarić, etički vrlo upitno, kao i dosadašnji eksperimenti s pandemijom.

- Sjetimo se Švedske i neuvođenja mjera, a poslije se to naplatilo smrtnim slučajevima. Veliku Britaniju moramo tretirati kao crvenu zonu i one koji nisu cijepljeni i nakon negativnog testa bi trebalo staviti u samoizolaciju jer mogu biti u inkubaciji - kaže Kolarić.

Smatra da će broj zaraženih u Engleskoj biti lažno nizak jer neće biti testiranja kao dosad te će biti vrlo teško uspoređivati njihove brojeve s ostatkom kontinenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:21