KOBNI PARTY

Kolega je pipkao i komentirao joj grudi, dobila 21.500 eura odštete: ‘Uslijedilo je nešto još gore...‘

Prisjetila se te kobne noći, a najviše je ostala iznenađena činjenicom da je s kolegama ranije izlazila bez incidenata

Ilustracija

 Franz Waldhäusl/Imagebroker/Profimedia/Franz Waldhäusl/imagebroker/profimedia

Ženi koja je bila seksualno uznemiravana na poslovnoj božićnoj zabavi sud je dodijelio odštetu od 21.438 eura. Sudsko vijeće utvrdilo je njezina tvrdnja o neopravdanom otkazu utemeljena, dok su pritužbe o seksualnom uznemiravanju i viktimizaciji djelomično prihvaćene, prenosi Daily Mail.

Shirley Lyons (60) radila je kao dizajnerica i prodajna savjetnica za firmu Starplan u Portadownu u Sjevernoj Irskoj od lipnja 2013. do travnja 2018. godine. Na sudu je rečeno da je Lyons s kolegama imala dobar odnos sve do božićne zabave. Bila je jedina zaposlenica, uz šest muških zaposlenika, koja je prisustvovala božićnoj zabavi tvrtke.

Lyons tvrdi da je nakon preseljenja zabave u restoran bila izložena neželjenoj seksualnoj pažnji. Sud je ustanovio da joj je jedan od kolega komentirao grudi i dekolte te ju zagrlio s leđa bez njezina pristanka. Nagovijestio joj je moguću aferu te ju je dodirivao po stražnjici.

Četiri dana kasnije, seksualno uznemiravanje prijavila je svom rukovoditelju, a nakon još tri dana podnijela je i službenu pismenu žalbu. Sud je potvrdio niz optužbi među kojima i njezino isključivanje iz zajednice, prijetnje da će je skinuti, zastrašivanje, uvredljivi jezik i neprimjereno ponašanje.

Lyons je otkaz dala u travnju 2018., iste godine se odvilo saslušanje te joj je dodijeljena odšteta od 18.857,18 funti, a ove godine opozvan je nalog o anonimnosti.

- Drago mi je da je slučaj gotov, ovo je meni i mojoj obitelji izazvalo veliki pritisak i jako sam im zahvalna na podršci. Također mi je drago da je sud pristao ukinuti nalog o anonimnosti, važno mi je da mogu slobodno govoriti o toj noći i onome što se dogodilo, rekla je Lyons.

Prisjetila se te kobne noći, a najviše je ostala iznenađena činjenicom da je s kolegama i ranije izlazila bez incidenata. U početku je bila odlučna u tome da neće dopustiti da joj uznemiravanje pokvari večer, ali je sve završilo kao loše iskustvo. Ono što je uslijedilo bilo je još gore od samog uznemiravanja, na radnom mjestu se više nije osjećala sigurno.

- Suprotstavila sam se ponašanju koje se ne bi trebalo događati niti na jednom radnom mjestu, a poslodavac me uopće nije zaštitio od uznemiravanja i njegovih posljedica, kaže Lyons.

Geraldine McGahey, glavna povjerenica Komisije za ravnopravnost, rekla je da su radne zabave i izlasci važan element priznanja i izgradnje tima, no poslodavci moraju osigurati da se svi prisutni osjećaju sigurno i da se poštuje njihovo dostojanstvo. Ako se to ne dogodi, zaposlenici se imaju pravo žaliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:22