COVID-19

KOLIKO DUGO KORONAVIRUS MOŽE PREŽIVJETI NA NEKOJ PLOHI ILI PREDMETU 'Postoji sredstvo koje ga ubija nakon samo minute. Dostupno je svima'

 AFP

Sve je više zabrinutih vezano uz to koliko dugo koronavirus može preživjeti na različitim plohama, piše CNN. Zabrinutost je tolika da je centralna banka Kine poduzela korake i krenula u dubinsko čišćenje i uništavanje novčanica koje prolaze kroz brojne ruke, a sve u cilju obuzdavanja virusa.

Nije poznato koliko dugo koronavirus može preživjeti na kontaminiranoj površini ili objektima te zaraziti ljude, no neki znanstvenici bliže su odgovorima nakon proučavanja drugih sojeva koronavirusa.

Koronavirusi su velika grupa virusa uobičajenih kod životinja. U rijetkim slučajevima, ti virusi prelaze na ljude. Još nije sa sigurnošću utvrđeno koja je životinja razlog najnovije epidemije koja je krenula iz grada Wuhana, no neke prijašnje analize pokazale su da su se ljudi zarazili koronavirusom MERS (Middle East Respiratory Syndrome) nakon kontakta s devama, dok su za epidemiju koronavirusa SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome ) bile okrivljene cibetke.

Koronavirusi SARS i MERS, poznato je, preživljavaju na površinama poput metala, stakla ili plastike, čak do devet dana ako površina nije bila dezinficirana, pokazalo je istraživanje objavljeno ranije ovog mjeseca u Časopisu bolničkih infekcija (The Journal of Hospital Infection).

Čišćenje uobičajenim sredstvima može puno pomoći, pokazuju istraživanja, koja su otkrila i da ljudski koronavirus može unutar jedne minute biti učinkovito uklonjen dezinfekcijskim sredstvom koje sadrži od 62 do 71 posto etanola, 0,5 posto hidrogen peroksida ili 0,1 posto natrijevog hipoklorita te korištenjem izbjeljivača (varikine).

Novo istraživanje je analiziralo 22 dosad objavljene studije o koronavirusu, a znanstvenici se nadaju da će upravo to donijeti neka nova saznanja o najnovijem tipu koronavirusa.

'S obzirom na dosad poznate podatke, najprije bih se oslonio na saznanja o SARS koronavirusu koji je najbliži srodnik COVID-19 virusa i s kojim ima 80 posto podudarnosti. SARS na plohama ostaje od pet minuta do devet dana', kaže doktor Charles Chiu, profesor infektologije na Sveučilištu Kalifornija u San Franciscu i ravnatelj USCF-Abbott centra za dijagnostiku i istraživanja.

'Međutim, vrlo je teško primijeniti ova saznanja na novi koronavirus zbog različitih sojeva i uvjeta u okolišu koji su bili prisutni prilikom testiranja u različitim studijama te nedostatka informacija o samom virusu', kaže Chiu. 'Moramo provesti više ispitivanja kako bismo točno ustanovili koliko virus može preživjeti na nekoj površini.'

Zasad se pretpostavlja da se koronavirus prenosi kapljičnim putem nakon kihanja ili kašlja te da teško preživljavaju izvan domaćina, no o samom virusu COVID-19 još se puno mora naučiti.

'Moguće je da se osoba može zaraziti dodirivanjem inficirane površine ili predmeta te nakon toga dodirivanjem usta ili nosa, pa čak i očiju, no taj se put prijenosa virusa ne smatra glavnim načinom širenja.

I dok među raznim vrstama koronavirusa postoje sličnosti, novi koronavirus u mnogome je i različit od svojih prethodnika.

'Čini se da COVID-19 ipak nije toliko smrtonosan kao SARS i MERS', kazao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

'80 posto pacijenata ima blaži oblik bolesti i u potpunosti će se oporaviti. U 14 posto slučajeva, virus će uzrokovati teže bolesti poput upale pluća. Oko pet posto pacijenata su u doista kritičnom stanju kad im otkazuju pluća, padaju u septički šok i otkazuju im brojni drugi organi. Virus je smrtonosan u dva posto slučajeva, a rizik od smrti povećava se što ste stariji. Među djecom ima razmjerno malo slučajeva zaraze, no potrebno je još istraživanja da bismo shvatili zašto je to tako.'

Iako je smrtnost od virusa COVID-19 manja nego kod SARS-a i MERS-a, čini se da ima neke sličnosti s pandemijom španjolske gripe iz 1918. godine, kazao je Neil Ferguson, profesor matematičke biologije s Imperial College u Londonu.

'To je značajna globalna prijetnja kojoj još ne znamo razmjere.'

Ferguson kaže da će stopa smrtnosti biti niža zbog 'ogromnog broja blažih slučajeva' koji još nisu identificirani, no naglašava i kako se novi koronavirus širi daleko brže.

'Budite informirani, ali ne širite paniku', kaže doktor Chiu.

Ako ste ipak zabrinuti, preporučuje se često i temeljito pranje ruku, izbjegavanje kontakta s ljudima koji su oboljeli, praćenje savjeta i upozorenja zdravstvenih organizacija, pogotovo ako ste putovali u Kinu.

No, kako naglašava doktor Chiu, vjerojatnije je da ćete 'uloviti' običnu gripu nego koronavirus, što znači da je cijepljenje protiv gripe jako dobra ideja.

Naime, virus gripe na površinama može preživjeti do 48 sati i nekoga zaraziti ako površina nije bila temeljito očišćena i dezinficirana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2022 23:15