VELIKA ŠKRTICA

Koliko se zapravo isplati suđerica? Stručnjaci su konačno izračunali, brojke su više nego jasne!

Britanska udruga za zaštitu potrošača provela je istraživanje i zaključila da su suđerice uvijek u prednosti

Prosječni užI tip perilice za pranje koristi 13 litara vode, a za ručno pranje potrebno je čak 45 litara

 Kira Hofmann/Kira Hofmann/photothek.de/dpa Picture-Alliance via AFP

Prosječna suđerica troši oko četiri puta manje vode za pranje identične količine posuđa u odnosu na ručno pranje, pokazala je analiza britanske udruge za zaštitu potrošača Which.

Najučinkovitija perilica posuđa koju su Britanci testirali potroši čak deset puta manje vode u odnosu na ručno pranje, a pranje u perilici učinkovitije je i kad se uračuna potrošnja električne energije.

U videotestu koji je dostupan na stranicama udruge vidi se da prosječni uži tip perilice, do vrha ispunjen posuđem, za pranje koristi 13 litara vode, a za ručno pranje iste količine posuđa potrebno je čak 45 litara vode, s time da najučinkovitija perilica potroši samo pet litara vode.

Kad je u pitanju potrošnja struje, pokazalo se da je perilica posuđa pranje dovršila uz potrošenih 0,9 kilovatsati, što je trošak od 26 penija. Potrošnju struje potrebne za grijanje vode za ručno pranje bilo je problematično izračunati. Ipak, izračunali su da je trošak grijanja vode u električnom bojleru 60 penija, a ako se za grijanje vode koristi plinski, onda je trošak 12,47 penija, što i dalje, kad se sve zbroji, ide u prilog korištenju perilice posuđa.

Zaključak - čak i energetski najneučinkovitija perilica istom količinom vode može oprati dvaput više posuđa nego što ga se opere ručno, što bi značilo otprilike četiri seta posuđa u perilici u odnosu na jedan set koji se pere ručno.


Imate prijedlog za Veliku škrticu?

Pišite na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Uključite se u Facebook grupu Velika škrtica, povežite se s najvećom zajednicom potrošača i saznajte odgovore na sva pitanja o kojima drugi šute

image

Velika škrtica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 06:36