RANJIVA SKUPINA NA UDARU

KOLIKO SU TOČNE BROJKE ŽRTAVA KORONAVIRUSA? Prema podacima koje su skupili znanstvenici čak polovica stradalih umrla je u domovima za starije

 
ilustracija
 dpa Picture-Alliance via AFP

Prema ranim podacima koje su prikupili znanstvenici s Londonske škole ekonomije i političkih znanosti, u nekim europskim državama oko pola smrtnih slučajeva od posljedica bolesti COVID-19 nastupi u domovima za starije i nemoćne osobe, piše The Guardian. Isti ti znanstvenici upozoravaju Veliku Britaniju da mora uložiti velik napor u borbu protiv širenja koronavirusa unutar takvih ustanova.

Službeni podaci iz Italije, Španjolske, Francuske, Irske i Belgije pokazuju da se između 42 i 57 posto svih stradavanja od Covida-19 događa u domovima za starije i nemoćne osobe.

Vjeruje se da je službeno evidentirani broj smrtnih slučajeva od Covida-19 u takvim ustanovama u Engleskoj i Walesu značajno podcijenjen. Engleska inačica Državnog zavoda za statistiku zabilježila je svega 20 smrtnih slučajeva od Covida-19 u domovima za starije osoba u periodu od izbijanja zaraze koronavirusom do 27. ožujka. Nove brojke o slučajevima zaraze i smrtnim slučajevima u domovima objavit će se u utorak, no malo je vjerojatno da će biti precizne.

Udruženje nezavisnih domova za starije i nemoćne Engleske prošlog je tjedna za The Guardian reklo da se broj smrtnih slučajeva u domovima u toj zemlji približava brojci 1.000, s tim da brojni domovi bilježe dvoznamenkasti broj smrtnih slučajeva. Prošlog je vikenda tako u Domu za starije Stanley Park u okrugu Durham koji može primiti 71 štićenika zabilježeno 12 smrtnih slučajeva, a navodno je i u Domu Almond Court u škotskom gradu Glasgowu u istom period preminulo pet osoba.

Raširenost virusa

Savjetnik engleske za zdravstvena pitanja profesor Chris Witty prošlog je tjedna rekao da oboljelih od Covida-19 ima u nešto više od devet posto tamošnjih domova za starije. No raširenost virusa i smrtnih slučajeva u domovima u pet zemalja Europske unije čini se veća. Znanstvenici koji su proveli to istraživanje od britanske vlade traže temeljitije prikupljanje podataka o slučajevima zaraze u domovima te hitno odgovaranje na krizu u domovima.

Istraživači Međunarodne mreže za politiku dugotrajne skrbi otkrili su da Irska ima najopširnije podatke o prisutnosti Covida-19 u domovima za starije osobe te da je u toj zemlji, zaključno s 11. travnja, 54 posto svih smrtnih slučajeva od Covida-19 nastupilo u domovima za starije. Istraživači navode da je Vlada Republike Irske objavila podatke koje su analizirali.

Anketa koju su provele talijanske vlast, a koja je pokrila smrtne slučajeve u 10 posto tamošnjih domova za starije osobe sugerira da je 45 posto svih smrtnih slučajeva zbog posljedica Covida-19 nastupilo u domovima. Francuska je tijekom vikenda objavila podatke koji sugeriraju da je sličan postotak od ukupno 13.832 smrtna slučaja koje je ta zemlja dosad zabilježila nastupio u domovima. Belgijsko ministarstvo zdravstva objavilo je da je u toj zemlji 42 posto svih smrtnih slučajeva zabilježeno u domovima. Procureni podaci regionalnih vlasti u Španjolskoj sugeriraju da se 57 posto smrtnih slučajeva od posljedica Covida-19 od 8. ožujka do 8. travnja dogodilo u domovima za starije i nemoćne.

'Nemamo vremena čekati dokaze'

Znanstvenici s Londonske škole ekonomije i političkih znanosti naglašavaju da su podaci koje su analizirali došli iz raznih izvora te da različite metodologije bilježenja broja zaraženih koronavirusom i stradalih onemogućavaju uspoređivanje situacija u pojedinim državama. "Pokušavamo djelovati brzo i dijeliti spoznaje s drugima. Ako budemo čekali savršene dokaze, bit će prekasno da se nešto promijeni", rekla je Adelina Comas-Herrera, jedna od autorica izvještaja.

"Socijalno distanciranje u domovima za dugotrajnu njegu praktički je nemoguće izvesti. Kao da se sve poklopilo - ranjiva skupina ljudi, nemogućnost implementacije mjera i osoblje koje nema potporu sustava i koje nije adekvatno obučeno. Mnogi ljudi koji rade u takvim domovima ima vrlo malo medicinskog znanja."

Jedna od tri studije o prisutnosti Covida-19 u domovima za starije koje su provele vlasti u američkom gradu Seattleu pokazala je da je od 101 štićenika domova, zaključno s 18. ožujkom, preminulo njih 34.

Viši istraživač sa Sveučilišta Southampton dr. Michael Head rekao je za The Guardian da podaci Londonske škole ekonomije i političkih znanosti jasno ukazuju da se malo tko usredotočio na domove za dugotrajnu njegu, unatoč tome što brojke sugeriraju da se radi o iznimno ranjivim ustanovama i iznimno ranjivoj populaciji.

"Naši stariji zaslužuju više od zaborava i ignoriranja", rekao je Head te dodao da je teško vaditi zaključke iz podataka Londonske škole s obzirom na to da je malo dostupnih testova te da će jako malo sumnjivih slučajeva završiti kao potvrđeni slučajevi. "Unatoč ograničenjima, znamo da se cijeli niz bolesti i virusa brže širi unutar ranjivih populacija koje žive u domovima za starije osobe."

Inače, prema posljednjim službenim podacima u svijetu je od Covida-19 umrlo više od 119.000 ljudi. Stvarna brojka mogla bi biti znatno veća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 08:52