PROCURILI PODACI

KOLIKO ZARAĐUJU DŽIHADISTI? Financial Times se dokopao platnih lista ISIS-ovaca, zaključak je - 'Sveti rat' baš i nije isplativ

 AFP

Džihadisti ISIS-a ne ratuju samo za izopačene ideale njihovog kalifa, već i za dolare.

Financial Times objavio je platnu listu džihadista koja pokazuje koliko se financijski isplati "sveti rat" borcima ISIS-a. No, prvo nekoliko riječi o budžetu. Pretpostavlja se da ISIS iz raznih izvora (nafta, otmice, šverc i ostale kriminalne aktivnosti) godišnje zaradi oko 900 milijuna dolara, od čega je 450 milijuna dolazilo od švercanja nafte. No, ta se procjena odnosi na razdoblje prije nego su saveznici intenzivirali bombardiranje njihovih konvoja i bušotina.

Njihove "stalne" borbene snage, koje se uglavnom sastoji od stranih boraca, koštaju tek između 200 ili 250 milijuna dolara godišnje, što znači da su u velikom opsegu održive čak i ako Islamska država u potpunosti ostane bez prihoda od nafte. Mjesečno na plaće stalnih boraca, koji po procjenama broje oko 30 000 tisuća ljudi, troše oko 20 milijuna dolara. Na lokalne i pomoćne borce, kojih ima između 50 i 70 tisuća, potroši se oko 15 do 20 milijuna dolara mjesečno.

Kada se taj iznos podijeli na borce, ispada da je osnovna plaća stranog borca u redovima IS-a 150 dolara mjesečno, koja uz razne beneficije i bonuse može doseći iznos od 800 dolara mjesečno. To je oko 5640 kuna na mjesec u najboljem slučaju, što je malo više od iznosa prosječne hrvatske plaće.

Druge službe Islamske države u lošijem su položaju - policija, tajne službe i moralna policija mjesečno "pojedu" između 10 i 15 milijuna dolara, dok zdravstvo i obrazovanje mjesečno dobiju manje od 10 milijuna dolara zajedno. IS ima devet funkcionalnih bolnica u provinciji Deir ez-Zor, od kojih ni jedna nema više od 50 doktora. Doktori i medicinsko osoblje zaposleno u tim bolnicama mjesečno zarade maksimalno 300 dolara (2100 kuna).

Stoga, izvan redova kalifa i zapovjednika, džihad u redovima ISIS-a nije financijski isplativ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:52