OPROST DUGOVA IZAZIVA ZANIMANJE U SVIJETU

KOLUMNIST WASHINGTON POSTAU ponedjeljak će tisuće siromašnihHrvata dobiti neobičan poklon

Kolumnist uglednog Washington Posta Rick Noack piše o hrvatskom programu oprosta dugova
 Jakov Prkić/CROPIX

Kolumnist uglednog Washington Posta Rick Noack za temu svoje nove kolumne izabrao je Hrvatsku.

Ovaj put tema američkih medija nije Domovinski rat, niti prirodne ljepote i turistički potencijal već potez hrvatske Vlade kojim se opraštaju dugovi socijalno ugroženima.

Spomenimo da se ovaj tekst probio na četvrto mjesto najčitanijih tekstova na web stranici Washington Posta u zadnja 24 sata. Prilično impresivno kad se zna da prosječnog Amerikanca uglavnom ne zanimaju vanjskopolitičke teme.

Kolumnu prenosimo u cijelosti:

U ovaj će ponedjeljak tisuće najsiromašnijih građana Hrvatske dobiti neobičan poklon – njihovi će dugovi biti obrisani. Program Vlade, prozvan 'novim početkom', namjerava pomoći nekima od 317.000 Hrvata kojima su bankovni računi blokirani.

S obzirom da je Hrvatska relativno mala mediteranska zemlja sa svega 4,4 milijuna stanovnika, toliki broj prezaduženih građana je značajan i postao je teškim ekonomskim utegom za tu zemlju. Nakon šest godina recesije, procjene rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini ostaju niske.

'Procjenjujemo kako će ova mjera biti primjenjiva na nekih 60.000 građana', izjavila je zamjenica premijera Milanka Opačić za Reuters. 'Oni će dobiti šansu za novi početak bez tereta dugova.'

Kako bi se kvalificirali, Hrvati moraju ispuniti određene kriterije: njihov dug mora biti manji od 35.000 kuna, a njihovi mjesečni prihodi ne smiju premašiti 1.250 kuna. Oni koji se prijave za program otpisa dugova ne smiju imati ništa u vlasništvu, niti mogu imati ušteđevinu.

Ekonomski stručnjaci ovaj program smatraju izuzetnim i bez presedana. 'Ne mogu se sjetiti ničega sličnog', izjavio je Dean Baker, direktor Centra za ekonomska i politička istraživanja iz Washingtona.

Iako se procjenjuje kako će program koštati do 210 milijuna kuna, hrvatska Vlada očekuje dugoročne ekonomske prednosti koje bi trebale opravdati tu kratkoročnu investiciju.

Premijer Zoran Milanović uvjerio je mnoge gradove, privatne i javne tvrtke, telekome te devet banaka da građanima oproste dugove. Vlada neće refundirati gubitke tim tvrtkama.

Sve u svemu, ukupni dug Hrvata iznosi 4,11 milijardi dolara, a oprošteni dug ne čini niti 1 posto tog iznosa. No svima onima koji ispunjavaju uvjete ovaj će potez označiti veliku razliku i omogućiti im pristup bankovnim računima. Opraštanjem samo 1 posto duga Hrvatska će osloboditi 20 posto svih dužnika od obveza.

Neki su ekonomisti ipak skeptični prema šansama za uspjeh, među njima je i Baker.

'Nisam siguran hoće li ovo pomoći osobama koje malo zarađuju. Pomisle li banke kako bi se tako nešto moglo ponoviti, počet će naplaćivati vrlo visoke kamate takvim zajmoprimcima', smatra Baker.

Originalni tekst na engleskom pročitajte ovdje .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:39