‘RUSKA OKUPACIJA‘

Komentar bugarskog predsjednika o Krimu izazvao reakciju SAD-a: ‘Duboko smo zabrinuti‘

Pristaše Rumena Radeva rekli su da je predsjednik samo želio umiriti rusofilne glasače u zemlji uoči predsjedničkih izbora

Rumen Radev

 Nikolay DOYCHINOV/AFP

SAD je izrazio duboku zabrinutost zbog komentara bugarskog predsjednika Rumena Radeva da je poluotok Krim koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine "ruski", reklo je američko veleposlanstvo u Sofiji u ponedjeljak.

Radev, koji je u Bugarskoj osvojio drugi predsjednički mandat u drugom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju, obećao je održavati bliske veze s bugarskim saveznicima u NATO-u, no također je pozvao na pragmatični odnos s Rusijom.

U predsjedničkoj debati prije svog reizbora, Radev se osvrnuo na Krim kao "trenutno ruski" te je pozvao Bruxelles da obnovi dijalog s Rusijom, rekavši da zapadne sankcije protiv Rusije ne funkcioniraju.

"SAD je duboko zabrinut nedavnim izjavama bugarskog predsjednika Rumena Radeva u kojima je Krim nazvao ruskim", priopćilo je veleposlanstvo.

"SAD, G7, Europska unija i NATO su bili jasni i ujedinjeni u svojoj poziciji da je, unatoč ruskom pokušaju aneksije i okupacije koja traje, Krim Ukrajina".

Komentari Radeva po pitanju Krima izazvali su prosvjede Ukrajine i snažne kritike njegovih oponenata kod kuće.

Separatisti koje podupire Rusija zauzeli su dio istočne Ukrajine 2014. godine, iste godine kad je Rusija anektirala krimski poluotok.

Tenzije između Kijeva i Moskve su visoke nakon upozorenja Kijeva i Washingtona na neobične vojne aktivnosti blizu rusko-američke granice. Odbacivši te optužbe kao zapaljive, Moskva se požalila na rastuću aktivnost NATO saveznika u regiji.

Pristaše Radeva rekli su da je predsjednik, koji je također rekao da je aneksija Krima bila kršenje međunarodnih zakona, samo želio umiriti rusofilne glasače u zemlji uoči predsjedničkih izbora.

Bugarska je bila jedan od najbližih suradnika Sovjetskog Saveza tijekom komunističke ere. Održava bliske kulturne, povijesne i ekonomske veze s Rusijom, koja joj ostaje glavni energetski partner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 01:25