UBOJICA IZ GOLDEN STATEA

KOMIČAR POHVALIO POKOJNU SUPRUGU JER SMATRA DA JE POMOGLA UHVATITI ZLOGLASNOG UBOJICU I SILOVATELJA 'Policija to nikada neće priznati, ali istina je'

 
Patton Oswalt o Michelle McNamara
 Profimedia, INSTAR Images

Komičar i spisatelj Patton Oswalt pohvalio je svoju pokojnu suprugu Michelle McNamara jer smatra da je odigrala veliku ulogu u hapšenju bivšeg policajca koji je osumnjičen za niz ubojstava, silovanja i razbojstava počinjenih diljem američke savezne države Kalifornije, piše BBC.

"Uspjela si Michelle", rekao je Oswalt u Instagram videu. "Policija nikada to neće reći, ali tvoja je knjiga pomogla da se slučaj riješi."

McNamara je naglo preminula 2016. godine nakon što je godinama istraživala neriješene zločine u Kaliforniji za svoju knjigu "I'll Be Gone in the Dark: One Woman's Obsessive Search for the Golden State Killer". Knjiga je posthumno završena i objavljena u veljači ove godine te je ubrzo postala bestseller.

Kalifornijska je policija u srijedu rekla da je zbog povezanosti sa slučajem Ubojice iz Golden Statea uhitila 72-godišnjeg bivšeg policajca Josepha Jamesa DeAngela. Rekli su da su ga uspjeli povezati sa zločinima koji su se pripisivali "Ubojici iz Golden Statea" zahvaljujući "odbačenom DNK-u".

Sumnja se da je Ubojica iz Golden Statea počinio 12 ubojstava, 51 silovanje i 120 razbojstava. DeAngelo je za početak optužen za osam ubojstava.

Policija tvrdi da McNamarina knjiga nije na direktan način pomogla identificiranju osumnjičenog, međutim Oswalt joj je svejedno čestitao putem videa na Instagramu.

#GoldenStateKiller #MichelleMcNamara #IllBeGoneInTheDark

A post shared by Patton Oswalt (@balvenieboy) on

Šerif okruga Sacramento Scott Jones je rekao da knjiga nije pomogla riješiti slučaj. "Održavala je interes javnosti pa su dojave nastavile dolaziti", rekao je Jones. "Osim toga, nijedna informacija iz knjige nije direktno pomogla pri uhićenju."

Oswalt je u objavama na Twitteru inzistirao da je knjiga odigrala ulogu, ali da njegovoj ženi ne bi bilo bitno da se to javno kaže.

"Odigrala je, međutim Michelle McNamari nije bilo stalo da preuzme zasluge. Stalo joj je bilo da Ubojica iz Golden Statea završi iza rešetaka i da njegove žrtve dobiju olakšanje. Ona je bila Marge Gunderson u Fargu, ne Chilton u Kad jaganjci utihnu", napisao je Oswalt.

"Također, policija neće nikada i nije nikada priznala da im je pisac ili novinar pomogao pri rješavanju slučaja. Međutim, svaki put kada su rekli "Ubojica iz Golden Statea", odavali su počast radu Michelle McNamare i knjizi I'll Be Gone in the Dark."

Ubojica iz Golden Statea, poznat i kao Silovatelj istočnog područja, Uhoda originalne noći i Ubojica dijamantnim čvorom, navodno je između 1976. i 1986. silovao i ubijao djevojke između 12 i 41 godine.

Tužitelji kažu da je njegov teror počeo u Sacramentu te da se kasnije proširio na San Francisco te srednju i južnu Kaliforniju. DNK dokazi pomogli su da se uspostavi veza između zločina.

Napadač je po noći provaljivao u domove te je vezao i silovao svoje žrtve. Prije nego što bi otišao, ukrao bi im novac, nakit i identifikacijske dokumente. Posljednji slučaj koji se dovodio u vezi s Ubojicom iz Golden Statea bio je silovanje i ubojstvo 18-godišnjakinje u mjestu Irvine u okrugu Orange koji su se dogodilo u svibnju 1986. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:48