DRUGAČIJI PRISTUP

Komisija objavila kriterije za izvoz cjepiva izvan EU: ‘Zabrane se neće odnositi na ove države‘

EU će notificirati Svjetsku zdravstvenu organizaciju o ovim mjerama
Valdis Dombrovskis
 Francisco Seco/POOL/AFP

Europska komisija je usvojila mjere za nadzor izvoza cjepiva izvan teritorija Europske Unije. Priopćio je to potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis.

- Prioritet je sigurnost i zaštita naših građana. Cjepivo je ključno za povratak života i naše ekonomije u normalnu situaciju. Ovdje se vodi i utrka s vremenom i ne možemo gubiti vrijeme. Platili smo kompanijama da povećaju proizvodnju cjepiva i očekujemo da to i učine.

On je rekao da je do sada nedostajala transparentnost proizvodnje i izvoza. Zato Komisija uvodi mjere prema kojima će biti potrebne dozvole za izvoz cjepiva, a države članice mogu odbiti izdavanje takvih dozvola.

- Mjere su specifične, vremenski ograničene do kraja ožujka. One se odnose samo na količine dogovorene od strane EU. Neće se odnositi na države u susjedstvu i na siromašne države za koje će se cjepiva osigurati preko inicijative Covaxa, rekao je potpredsjednik Europske komisije.

On je rekao da je prilično velika lista izuzetaka, dakle država na koje se moguće zabrane neće odnositi, uključujući i države Zapadnog Balkana, članice CEFTA-e, kao i siromašne države i države u razvoju. Ukupno su 92 države izuzete od moguće zabrane.

EU će notificirati Svjetsku zdravstvenu organizaciju o ovim mjerama.

U sjedištu EU uporno govore kako ovo „nije zabrana izvoza“ već samo mjera kojom će se osigurati transparentnost izvoza i osigurati da proizvođači dostave doze koje su obvezne dostaviti državama EU.

Ponavljaju da „ni na koji način EU ne odustaje od svoje dužnosti za pomoć ostalima u svijetu“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:59