REPORT GOJKA DRLJAČE

Komisija službeno upozorila Poljake i Mađare da bi mogli ostati bez ogromnog novca

Poljska ustraje u stavu kako se vladavina prava ne može koristiti kao ‘neopravdano sredstvo pritiska‘ na njihovu zemlju
Johannes Hahn
 Jure Miskovic/CROPIX

Prvi čovjek Europske komisije za proračun, Johannes Hahn, upozorio je Poljsku i Mađarsku kako ih je Bruxelles spreman isključiti iz fonda oporavka teškog 750 milijardi eura ako vetom nastave blokirati donošenje zajedničkog proračuna. Hahn je poručio kako Varšava i Budimpešta ne mogu zaustaviti EU da pomogne svojim građanima. Pojasnio je kako su u Komisiji s pravnicima pronašli načine da izbjegnu blokadu Mađarske i Poljske. Hahn je naglasio kako jedino što Varšava i Budimpešta mogu postići jest smanjiti dotok novca te tako naštetiti svojim građanima.

Zamjenik poljskog premijera Jaroslaw Gowin tvrdi kako još postoji mogućnost kompromisa između Poljske i EU. Gowin dolazi iz umjerenijeg dijela vladajuće koalicije. On je pomalo nejasno predložio formu "intepretativnih deklaracija" kao način dolaska do kompromisa. Te intepretativne deklaracije pripremile bi pravni eksperti Komisije, ali bi ih moralo potvrditi Europsko vijeće. Gowin je ustrajao u poljskom stavu kako se vladavina prava ne može koristiti kao "neopravdano sredstvo pritiska" na njihovu zemlju.

Čini se da je Komisija ovaj put vrlo odlučna u tome da zaobiđe Poljsku i Mađarsku ako to bude potrebno.

- U potpunosti smo svjesni svojih odgovornosti; zato smo već počeli raditi na alternativama - rekao je Hahn.

Ako dođe do zaobilaženja Mađarske i Poljske u financiranju oporavka ostaje za vidjeti hoće li se morati smanjiti planirana veličina fonda od 750 milijardi eura ili će se isti financijski teret redistribuirati između 25, a ne 27 postojećih članica.

Hahn naglašava kako dvije zemlje koje blokiraju fond riskiraju izgubit puno novca ne samo u sljedećoj godini, nego i više od toga. Poljska i Mađarska trebale su dobiti grantove iz fonda oporavka u ukupnom iznosu od 3 posto svojeg BDP-a.

Ipak, Poljska i Mađarska i dalje mogu ugroziti donošenje zajedničkog proračuna EU za 2021., što znači da će se morati rezati veliki planovi financiranja po raznim politikama; od klimatskih promjena, preko migracija i digitalne agende do razmjene studenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:01